Selectați pagina

PĂGÂNISM ORTODOX… Tradiţii păgîne de pomenire a morţilor prezente în mitropolia din Sf. Petersburg. VIDEO

PĂGÂNISM ORTODOX… Tradiţii păgîne de pomenire a morţilor prezente în mitropolia din Sf. Petersburg. VIDEO

Una din faptele “nobile” ale managerilor epocii ereziarhului Chiril, este introducerea forţată în calendarul ortodox ale aşa-numitelor “Zile Mondiale”, unele dintre care fac parte din calendarul zilelor mondiale ale ONU: Ziua mondială împotriva drogurilor, Ziua mondială a familiei, Ziua mondială a tineretului ortodox, ş.a.

Astfel ca în data de 17 noiembrie a fost marcată “Ziua mondială a victimelor transportului rutier”. În onoarea acestui eveniment introdus în noul calendar bisericesc, în toate catedralele eparhiei este necesar să se slujească litia.

În urma acestei solicitări, după cum relatează Inspectoratul de Stat pentru Siguranţa Traficului din Sankt Petersburg, mitropolitul Varsanufie de Sank Petersburg a săvîrşit o panihidă după liturghie în biserica cu hramul Icoanei Maicii Domnului “Bucuria Tuturor celor Necăjiţi”. Slujba a avut loc şi în biserica Sfânta Treime de pe strada Oktiabriskaia.

De la începutul anului în regiunea Sankt Petersburg au decedat în accidente rutiere 18 copii sub vîrsta de 16 ani. Astfel că enoriaşii împreună cu clerul şi angajaţii Inspectoratului Traficului Rutier de Stat, au eliberat 18 corăbioare făcute manual, în memoria copiilor decedaţi.

Această acţiune sincretică cu participarea clerului ortodox aminteşte foarte mult de ritualurile festivalului japonez care ţine trei zile, în memoria celor decedaţi, numit “Obon”.

Obon e unul dintre cele mai importante sărbători budiste. În templele budiste în timpul acestei sărbători are lor citirea cărţilor sfinte, rudele aduc ofrande la alatar. Pîna spre seară în parcuri se poate observa un dans special pe sunetele muzicii populare japoneze, Bon Odori, care e conceput pentru a calma sufletele strămoşilor. Această sărbătoare se încheie solemn prin eliberarea în rîu sau pe mare a unor lanternet de hîrtie colorată cu lumînări, simbolizînd indicarea sufletelor calea sigură către regatul morţilor.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *