Selectați pagina

Pădurarii din Orhei taie păduri fără autorizaţie, motivînd că o fac din cauza unei… erori umane!

Pădurarii din Orhei taie păduri fără autorizaţie, motivînd că o fac din cauza unei… erori umane!

Au greşit biletele silvice şi au tăiat peste 170 de metri cubi de lemn în plus dintr-o pădure! Este explicaţia halucinantă a pădurarilor din cadrul Întreprinderii pentru Silvicultură Orhei, care au fost supuşi unor verificări inopinate. Controalele au fost efectuate luni de o comisie specializată, la iniţiativa ministerului Mediului. S-a constatat că în pădurea din apropierea satului Vatici, sub pretextul regenerării fondului silvic, silvicultorii au tăiat de două ori mai mulţi copaci decât cantitatea pentru care au primit autorizaţie.

„Conform autorizaţiei, urma să fie recoltat un volum de 397 metri cub. La evidenţă au fost luaţi circa 560. Surplusul ăsta circa 170-180 de metri cub de masă lemnoasă a fost luată la evidenţă de către Ocolul Silvic”, a declarat Daniel Zugravu, şef de direcţie din cadrul Inspectoratul pentru Protecţia Mediului, relatează publika.md

Responsabilii din cadrul întreprinderii Silvice susţin că au comis o eroare atunci când au făcut calculele pentru tăierea copacilor.

„E o eroare umană, a încurcat materialele, fişele de evaluare de la parchetul care a fost exclus. Persoana respectivă a fost sancţionată pentru erorile admise. I-a fost aplicată mustrare aspră”, a zis Vitalie Stardub, inginer silvic-şef din cadrul Î.S. Întreprinderea pentru Silvicultură Orhei.

Toate materialele urmează să fie expediate Procuraturii Generale, iar persoana care a admis aceste erori se poate alege şi cu o amendă de cel mult 12 mii de lei. Marţi verificările au continuat şi în alte parcele din Vatici, unde membrii comisiei au depistat şi alţi arbori defrişaţi ilegal. Pentru a ascunde urmele, trunchiurile au fost acoperite cu pământ și uscături.

„Unii copacii au fost tăiați din pămînt, la propriu. Ar arătă asta cam în felul următor… Acest arbore de exemplu, cel mai probabil este vorba despre un stejar, a fost tăiat pînă aproape de rădăcini. Pentru a ascunde urmele, cei care au efectuat defrișarile ilegale in acest sector, au acoperit ciotul cu pământ și vegetație uscată”.

Pădurarii dau din umeri.

„Singur nu sunt la curent cum s-a primit aşa!
– Cine de fapt a făcut asta? Dumneavoastră ar trebui să ştiţi, sunteţi pădurar.
– Aveţi o explicaţie?
– Nu!”, a zis Igor Voloșciuc, pădurar.

Responsabilii din cadrul întreprinderii silvice spun că nu au ştiut nimic.

„Va fi sancţionat disciplinar pentru admiterea acestor încălcări”, a declarat Vitalie Strodub, inginer silvic-şef din cadrul Î.S. Întreprinderea pentru Silvicultură Orhei.

Astfel de controale vor fi efectuate în toată ţara.

„Probabil vom încheia la sfârşit de luna iunie. Noi ne-am dorit să mergem peste tot în ţară. Urmează ulterior să decidem. Evaluând volumul de masa lemnoasă, o să decidem ce fel de tăieri autorizăm pe viitor”, a zis Maxim Popov, secretar de stat din cadrul MADRM.

În ţară avem circa 400 de mii de hectare de păduri.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке