Selectați pagina

Pacienţii primesc în continuare insulină Strim, în ciuda faptului ca i-a fost suspendat certificatul de înregistrare

Pacienţii primesc în continuare insulină Strim, în ciuda faptului ca i-a fost suspendat certificatul de înregistrare

Insulina biosimilară „Strim”, pe care diabeticii din R. Moldova o primesc în baza rețetelor compensate de la începutul acestui an, fără a avea alte preparate ca alternativă, e în continuare comercializată și primită de pacienți. Se întâmplă în pofida faptului că Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a suspendat certificatul de înregistrare pentru acest preparat.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, a declarat pentru tv8 că, deși săptămâna trecută AMDM a suspendat certificatul pentru „Strim”, asta nu înseamnă suspendarea medicamentului de pe piață.

„Anul trecut s-a luat o decizie absolut greșită de a trece diabeticii pe „Strim”. Era o afacere a cuiva. Cred că Silvia Radu a fost un instrument, iar indicația venea mai de sus”, a spus Nemerenco.

Ministrul a explicat că „Strim” e „o clonă de pe clonă”.

„Pacienții nu pot fi trecut absolut toți la același tip de medicament. Diabeticii trecuți pe „Strim” erau pe diferite tipuri de insulină și, urmare a deciziei ministerului, trebuiau transferați în aceeași zi pe un medicament nou, ceea ce nu se face nicăieri în lume. Ucraina are 160.000 de diabetici pe insulină și doar câteva mii care sunt pe tratament cu „Strim”. Noi avem 18.000 mii și am transferat într-o zi 15.000 la „Strim”. Asta este tragedia, nu calitatea medicamentului. Acum avem niște rezultate de laborator – nu s-au găsit impurități în el. Dar nu putem demonstra eficacitatea „Strim””, a punctat Ala Nemerenco.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *