Selectați pagina

Pacatele ascunse la spovedanie

Pacatele ascunse la spovedanie

Ascultaţi ce a văzut ucenicul unui duhovnic de la o mănăstire când a venit o femeie să se spovedească. Această femeie se mai spovedise şi la alţi duhovnici, dar la nici unul nu îndrăznea, de ruşine, să spună un păcat mare pe care-l avea.

Venind şi la duhovnicul acestei mănăstiri, în momentul spovedaniei, ucenicul acestuia, care era cu treburi prin altar, s-a uitat fără să vrea spre locul unde spovedea duhovnicul şi a observat că femeia care se spovedea sta cu gura deschisă, iar din aceasta voia să iasă un şarpe mare. Ieşea puţin, apoi se trăgea înapoi, iar jos în faţa ei era o grămadă de şerpi mai mici.

Pe când preotul duhovnic îi da dezlegare, a văzut ucenicul cum şarpele cel mare s-a tras înapoi; atunci şi ceilalţi şerpi de jos au intrat unul câte unul pe gura femeii înapoi. După ce a plecat femeia, ucenicul a spus duhovnicului cele ce a văzut, iar acesta l-a trimis după ea ca s-o întoarcă. Ducându-se, ucenicul a găsit-o pe drum moartă. Iată deci că prin acest păcat al minciunii faţă de Dumnezeu şi-a primit pedeapsa pierzându-se şi vremelnic şi veşnic.

Sursa: https://luminapentrucandeladinsuflet.wordpress.com

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

19 Comentarii

 1. preot-duhovnic

  Adevarat! Nu lasati niciun pacat nespovedit.. Nu va bateti joc de atotstiinta lui Dumnezeu, de mila lui si de smerenia lui! Spovediti-va cat de des. Intre spovedanii, puneti un pix si o hartie intr-un sertar si cand ati mai savarsit un pacat nou sau o patima, notati pe hartie. Mergeti cu hartia in mana la spovedanie ca sa nu va scape nimic la marturisire. Si…, bucurati-va! Hristos va iarta usor, voi doar straduiti-va cat mai mult sa mergeti la urmatoarea spovedanie cu o lista tot mai mica…

  Răspuns
 2. preot-duhovnic

  Apărătorul Ortodox © 2014 Toate drepturile rezervate © Anul 7522 de la facerea lumii

  COPII, SUNTEM IN ANUL 7523

  5509+2014

  Răspuns
  • Mirean

   Am corectat, paremise aşa a rămas de anul trecut.

  • ludmila

   Ce eveniment a avut loc in anul 5509? A fost creat pamyntul sau omul sau…?

  • ArtiomP

   s-a nascut Domnul Iisus Hristos

 3. preot-duhovnic

  Ortodoxia ortodocsilor de azi, o structura cu iz de factiune securisto-sectanta

  Cati dintre ortodocsi comunica intre ei?
  Cati dintre ortodocsi isi dau numerele de telefoane intre ei?
  Cati dintre acesti aparatori ai Adevarului si ai Dreptei Sale Credinte se imbogatesc unii pe altii?
  Cati se intalnesc unii cu altii pentru a discuta lucruri de suflet, de taina, amanunte despre Hristos-Dumnezeu, despre pericolul ecumenismului si tv-ului?

  Cati conving pe cei din jur: rude, vecini, colegi sau prieteni?
  Cati cauta si intreaba de o manastire linistita, de un duhovnic discret, de un arhiereu serios?

  Cati indeamna pe ceilalti ca ei sa se spovedeasca mai des?
  Cati indeamna pe ceilalti ca ei sa citeasca intai catehismul si vietile sfintilor, ca mai apoi sa se bage in discutii despre dogme, sinoade, duhovnicie sau despre urmarile unirii ipostatice?

  Raspuns?

  Doi, trei insi.
  De ce doar atat?
  Pentru ca ei s-au lasat reziditi de tv, de stiinta si tehnica, de tehnologie si de ifosele trufiei si autostiintei!
  Ma gandeam ca, mai ales in zilele noastre, Hristos-Dumnezeu s-ar bucura sa ne vada foarte apropiati:

  dialogand intre noi spre zidirea noastra, comunicand intre noi fata catre fata, intalnindu-ne intre noi, la unul acasa, la o manastire, la un duhovnic in chilie, intreband totdeauna ceea ce nu stim si nu intelegem, recomandand unul altuia cele bune, indreptandu-ne unii pe altii, lasandu-ne indreptati de duhovnic…

  Eroare!

  Acum, toti stim orice! Intelegem orice! Ne conducem dupa indrumatorul suprem numit ‘mintea proprie’ , imaginatia proprie, tv-ul, parerea proprie, simtamantul interior si romantismul oriental budistofil.
  In plus, ne dizolvam de bucurie cand veneram morminte, morti, calugari raposati de cateva zile, preoti decedati de cativa ani, ne spovedim la mormintele lor pe motiv ca nu mai e harul preotiei la niciun slujitor viu, vrem doar sa sarutam anual Moastele unui Sfant, sa luam anual aghiasma in rest, nu avem treaba cu spoveditul des, cu impartasitul cu Trupul Personal al lui Hristos-Dumnezeu (ca de…de unde Euharistie daca nu mai au har sfintitor preotii vii…, doar cei morti au…), facem parastas nu pentru ca adormitul poate plange si se tanguieste in Iad, ci pentru ca rad vecinii de noi daca nu facem. Nici macar o paine nu mai ducem la Biserica!

  Asta-i Ortodoxia? Credinta si Invatatura Adevarului?
  Baliverna din capul vostru e!
  De azi inainte sa nu ne mai numim crestinii Adevarului, ci ucenicii acestei lumi si ratacitii Adevarului!

  Răspuns
  • Mirean

   Cred că un pic prea generalizaţi, sau poate asta e situaţia descrisă din România. Personal cunosc cîteva “cuiburi” de ortodocşi activi în Moldova, care se organizează singuri pe lîngă parohii.

 4. marele Păcătos

  Sf.Paisie Aghioritul zice, unde sunt oameni acolo este şi Dumnezeu, harul Său nu-i părăseşte definitiv, ci lucrează.

  făcând o comparaţie cu creştinii primului mileniu – cei de azi nici să se numească Creştini nu au dreptul, deoarece toţi sunt anatematizaţi în caz că nu merge 3 duminici consecutiv la Sf.Liturghie.

  cum spune şi Consilierul Comisiei Teologice a BOUcrainene, fratele Oleg Şerbaniuc – în Ucraina nu mai avem creştini. Să fi fost Creştini, avea să fie construită la fiecare 2 case câte 1 biserică.

  Cum aici pe sait este publicat din Patericul egiptean o secvenţă cu un Sfânt Avvă, când ucenicul îl înteabă, noi ce am făcut, ce vor face cei de după noi, şi ce vor face cei de la sfârşitul veacului acestuia?
  la care Părintele răspunde: noi am împlinit Poruncile Lui Dumnezeu, cei de după noi vor împlini doar jumătate, şi cei de la sfârşitul veacului nu va îndeplini absolut nimic, dar vor fi trecuţi prin cele mai groaznice încercări.
  De aceea, cei de la sfârşitul veacului vor fi cu slavă mai mare decât noi şi decât părinţii noştri.

  Oameni cu viaţă dreaptă mai sunt, dar precum explică Sfinţii că, veacul cel din urmă, va fi încheiat cu sânge, fiindcă în Împărăţia Lui Dumnezeu foarte mulţi mucenici nu ajung, care să ocupe locul îngerilor căzuţi.

  aşa-că, nu trebuie să ne revoltăm de ceea că oamenii nu au credinţă asemenea nouă, fiindcă cei ce văd – tot din darul şi mila Lui Dumnezeu văd, căci pe cel mândru într-o clipă îl pierde Dumnezeu.

  orice om care are credinţă – este doar din Mila Lui Dumnezeu, şi cu nimic nu este vrednic omul pentru ceea ce are.

  fiindcă, oamenii cărora le explici pe toate în detalii – şi ei aud, văd, înţeleg, dar fac pe a lor, asta înseamnă că aşa a rânduit Dumnezeu.
  dar Dumnezeu poate încăpăţinarea lor pentru ceilalţi care se roagă, prin scârbe, greutăţi, ispite, sânge.

  killerul de pe cruce s-a pocăit în ultimul ceas din viaţa sa, şi a ajuns primul om în Rai.

  Fetiţa pe care a înviat-o Hristos, nu a făcut minunea pentru cuvintele fetiţei, ci pentru credinţa tatălui ei.

  aşa-că, cum nu s-ar întâmpla, un singur creştin de s-ar sfinţi, şi-ar ajuta întregul său neam, scăpându-l de la chinul fără de sfârşit.

  Răspuns
 5. Pr. Eugen

  Nu putem spune ca nu mai sunt crestini sau ca preotii vii nu mai au har…
  insa ereziile sunt cele care te lipsesc si de numele de crestin si de har, si una din ele este ecumenismul sau cea mai mare erezie a vremurilor noastre este ecumenismul, care cu parere de rau a inghitit majoritatea bisericilor ortodoxe oficiale prin Consiliul Mondial a Bisericilor.

  Răspuns
 6. Pr. Eugen

  ceea ce tine de ascunsul pacatelor la marturisire o vedem clar lamurit la rugaciunile inainte de marturisire care sune: “iar de vei ascunde de mine ceva sa shtii ca toate pacatele indoite le vei avea”

  Răspuns
 7. ArtiomP

  Dar, in caz ca ai vrut sa mai marturiseti un pacat, dar din cauza ca sunt multi la spovedanie, Preotul iti explica ce si cum tre sa faci referitor la cele marturisite deja, si cheama mai departe pe alt om?

  Am in vedere atunci cind ai vrut sa marturisesti pacatul, dar nu ai reusit.(nu ai avut intentia sa-l ascunzi).

  In cazul dat la fel se socot indoit pacatele savirsite?

  Răspuns
  • marele Păcătos

   nu în cazul dat nu se dublează păcatele.
   în caz că ştii că sunt mulţi oameni, cauţi o zi, preventiv înţelegându-te cu preotul, când este disponibil.
   când stabileşte părintele o anumită dată când este predispus să te asculte, atunci vii.

   fiindcă, într-adevăr, păcatele trebuie mărturisite toate.
   sâmbătă sau duminică, sau în zi de sărbătoare trebuie să gestionăm corect timpul cât citim păcatele de pe foaie.
   să nu zicem am ucis un ţânţar, am ucis un melc, am ucis o muscă, ci substituim printr-o frază scurtă – am omorât insecte cu ştiinţă şi din neştiinţă…

   am păcătuit cutare cutare cutare, fără detalii care oricum nu schimbă nimic, şi ne străduim să curăţăm sufletul de orice măscăritură, doar aşa pleacă mikiduţă şi împărtăşania nu este spre osânda veşnică.

   Cel mai important este Canonul înainte şi după Sfânta Împărtăşanie!

   postul, pentru cei neputincioşi se poate şi 1 zi fără ulei, apoi la spovedanie.

  • ArtiomP

   multumesc

 8. slava

  untelemn asta inseamna oloi? nam stiut ca nu se poate oloi in post

  Răspuns
 9. marele Păcătos

  unt-de-lemn înseamnă ulei (oloi),
  însă postul se cuvine pentru cei ce pot – lunea (pentru Îngeraşul Păzitor), miercurea şi vinerea se mănâncă 1 dată în zi fără ulei.
  marţi, joi, sâmbătă şi duminică se mănâncă doar de 2 ori fiertură cu ulei, vin.
  Sâmbătă şi duminică şi în vreo oarecare altă zi, când cade sărbătoare se dă dezlegare la ulei în acest post (a Naşterii Lui Dumnezeu).
  Stareţul Rafail Berestov explică, cel mai important în post este abţinerea, adică nu mâncăm o căruţă de mâncare de post până s-a umplut burduful şi nu mai încape, ci mâncăm de 1 – 2 feluri, dar cu măsură.
  de la masă ne sculăm flămânzi – de aici vor fi şi roade, şi la rugăciune, şi la smerenie, altfel Dumnezeu nu dăruieşte Darurile sale porcilor, mă iertaţi.

  Răspuns
 10. marele Păcătos

  mă iertaţi:
  Sâmbătă şi duminică şi în vreo oarecare altă zi, când cade sărbătoare se dă dezlegare la PEŞTE în acest post (a Naşterii Lui Dumnezeu).

  Răspuns
 11. marele Păcătos

  cei ce nu pot, mănâncă cu ulei

  cei ce pot – mai mare dar vor câştiga

  însă fără ulei mâncăm cu cel puţin 1 zi înainte de a merge la Sf.Spovedanie!

  Răspuns
 12. Oleg

  marele Pacatos se pare ca preoti duhovnici pe aici si in general in Moldova nu sunt si este nevoie ca cineva sa-i invete cum sa posteasca, si ce sa faca ca sa se mintuiasca.

  Răspuns
 13. marele Păcătos

  Frate Oleg nu sunt de acord în privinţa duhovnicilor.
  Duhovnici au fost, sunt şi vor fi.
  Problema se pune altfel.
  creştinii care de fapt nu sunt creştini decât cu numele, anume cei ce trăiesc în păcatele de moarte pot gândi că duhovnici nu mai sunt, fiindcă prin acest cuvânt ei automat subânţeleg sfinţi, care le-ar descoperi toate tainele şi îi vor mântui împotriva voii lor, făcând şi minuni pentru orice fleac personal.
  Cel ce caută Adevărul sporind îi fiece clipă în Legea Domnului – Dumnezeu Singur va călăuzi acel suflet şi-l va povăţui prin Îngerul Sfânt Păzitor spre oamenii cucernici şi preoţii duhovnici.

  pe când cel care va spori în patimile sale – singur nu vrea să afle Adevărul, atunci vrăjmaşul drac îi va arăta calea pierzării pentru că a iubit minciuna singur.

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.