Organizația caritabilă britanică Oxfam și-a publicat Ghidul de limbaj incluziv, care, printre altele, descurajează personalul să folosească cuvintele „mamă” și „tată” pe site-urile web, în mass-media și în alte forme de conținut.

homosexuali

Documentul de 92 de pagini are capitole privind justiția de gen, diversitatea sexuală, rasa, puterea, decolonizarea, drepturile femeilor, principiile feministe, sănătatea fizică și mentală, migrația și dizabilitățile.

Ghidul spune personalului să „evite asumarea adoptării de roluri de gen de către părinții transsexuali”.

Oxfam spune că termenii „mamă” sau „tată” nu ar trebui să fie folosiți decât în cazul în care cuplul preferă în mod specific – și că ar trebui folosit în schimb termenul „părinte”.

„Principiul important aici este de a fi incluziv în sensul mai larg prin descrierea persoanelor ca „părinți”, dar dacă părinții individuali au o preferință pentru un nume de rol, să se respecte alegerea lor.”

Ghidul sfătuiește, de asemenea, personalul să evite alte cuvinte și expresii ofensatoare, cum ar fi „lucrător sexual” în loc de „prostituată”, „norme sociale”, „credințe sociale” sau „credințe colective” în loc de „atitudini” sau „comportamente”, „omenire” în loc de „omenire” și „AFAB” și „AMAB” (femeie atribuită/masculin la naștere) în loc de „bărbat biologic” și „femeie biologică”, potrivit unui raport al The Telegraph.

Cuvântul „sediu” nu ar trebui să fie folosit deoarece „implică o dinamică a puterii care prioritizează o funcție în detrimentul alteia. În contextul în care lucrăm, implicația este foarte colonială, întărind problemele de putere ierarhică și o abordare de sus în jos”.

Ghidul mai spune că termenul „persoană aparținând unei minorități etnice” ar trebui să înlocuiască termenul „minoritate etnică”, deoarece „pune accentul pe faptul că acea etnie este minoritară sau are mai puțină putere într-un anumit context, mai degrabă decât pe faptul că etnia în sine este minoritară”.

Sursa: https://www.oxfordmail.co.uk/news/23396055.oxfams-inclusive-language-guide-advises-avoid-mother-youth/