otetOţetul, un lichid acru, cu miros înţepător, este nelipsit din orice bucătărie şi, cel mai adesea, stă lângă sticlă cu ulei, deoarece, împreună, se folosesc la salate, fie iarnă fie vară, şi toamnă, gospodinele îl folosesc drept conservant pentru a mura legumele.

De-a lungul timpului, însă, în căutare de leacuri care să calmeze durerile ori să le vindece bolile, oamenii au descoperit că oţetul are şi calităţi terapeutice. De aceea, oriunde ai fi, acasă, la serviciu, în delegaţie sau în concediu, e bine să ai la îndemână, acolo, într-un colţ al genţii de voiaj, o sticlă mică cu oţet din vin sau din mere şi miere de albine.

Oţetul înmoaie simptomele răcelii. O frecţie bună cu oţet cald, îndoit cu apa, comprese cu oţet cald puse pe tălpi şi fixate cu şosete, o compresă cu oţet cald pus ape creştetul capului şi fixate cu un fes ori un batic, eşarfa, toate acestea scad febră, calmează durerile musculare, desfundă naşul.

Persoanelor care au diaree li se recomanda câte o lingură de oţet, luată din oră în oră, cu puţină apa, la temperatură corpului. Dacă eşti în pragul unei crize de nervi, toarnă puţin oţet pe o batistă şi ţine-o în dreptul naşului. Procedează în acelaşi fel şi dacă naşul ţi-e înfundat şi nu poţi să dormi.

Dacă ai un furuncul şi durerile au devenit insuportabile, pune pe zonă afectată o batistă sau o bucată de tifon, înmuiat în oţet cald. Durerile vor dispărea că luate cu mână, febră scade şi curând furunculul va sparge. Oţetul poate fi folosit şi că dezinfectant, pe răni deschise, doar că ustură foarte tare.

Oţetul poate fi, de asemenea, şi un balsam pentru păr, ieftin şi întotdeauna la îndemână. Pune o cană de oţet în ultima apa în care-ţi clăteşti părul. Vei constată că, după ce se usucă, părul este moale şi strălucitor. Procedând în acest fel, de fiecare data când te speli pe cap, vei avea un păr sănătos şi rezistent în timp, şi o piele a capului întotdeauna curată şi ferită de infecţii.

Înainte, pe când în magazine nu se găseau atâtea soluţii de curăţat casă, bunicile noastre foloseau un detergent universal – oţetul! Mulţi vor strâmbă din nas şi vor spune că oţetul miroase. Aşa este, dar, pe lângă faptul că oţetul este un excelent dezinfectant, mirosul lui nu persistă, precum cel al detergenţilor de sinteză, din care noi inhalăm cu spor şi pe mulţi bani, atâtea chimicale nocive.

Oţetul spăla geamurile, oglinzile şi paharele şi îndepărtează depunerile de calcar de pe ceainice, robinete, capete de dus şi vasul de toaletă. Curată podelele ţări de pete dar şi fundul de bucătărie, indapartand iute mirosurile. Pune într-un colţ al frigiderului o ceaşca de oţet şi laş-o acolo, uitată. Frigiderul nu va mai prinde miros.

Pune într-un castron mai mare o cană de oţet şi una de apa, bagă castronul în cuptorul cu microunde şi lasă să fiarbă puţin amestecul. Aburii vor înmuia depunerile şi cuptorul se va spăla mult mai uşor.

Toarnă un litru de oţet în compartimentul de detergent al maşinii şi programeaz-o la ciclul de spălare cel mai lung şi apa cea mai fierbinte. Procedează aşa o data pe luna şi nu va mai trebui să dai bani pe detergenţi de protecţie.

Că să nu-ţi mai pierzi dimineţile de iarnă îndepărtând gheaţă de pe parbrizul maşinii, şterge în fiecare seară parbrizul cu o soluţie din trei părţi oţet şi una de apa.

Şi ţine minte că brânză rezistă mai mult timp la frigider dacă o înveleşti într-o bucată de pânză înmuiată în oţet.