Selectați pagina

Ortodocsii din orasul Colomeea sunt impusi sa paraseasca Biserica Ortodoxa Ucraineana canonica si sa cedeze biserica greco-catolicilor

Ortodocsii din orasul Colomeea sunt impusi sa paraseasca Biserica Ortodoxa Ucraineana canonica si sa cedeze biserica greco-catolicilor

De sarbatoarea Sfintei Treimi slujitori greco-catolici au patruns in biserica si au oficiat liturghia lor.

Prin sustinerea autoritatilor locale si a activistilor “Sutimea neagra”, greco-catolicii au incercat sa captureze Biserica Buneivestiri din orasul Colomeea, regiunea Ivano-Frankovsk, ne anunta Ivano-frankivsk.church.ua.

Dupa cum povesteste parohul Bisericii Buneivestiri, protoiereul Vasilii Kobelskii, slujitori greco-catolici prin inselaciune au patruns in biserica. “In aceasta zi activistii si slujitorii greco-catolici au organizat marsul traditional catre mormintul puscasilor din Sich, care se afla nu departe de biserica noastra. Am fost abordat de un reprezentant al Serviciului de Securitate, cu rugamintea de a le permite sa intre in biserica sa se roage. Noi am fost de acord. Insa slujitorii greco-catolici, care erau in numar de 13, indata au mers catre altar si au inceput sa savirseasca liturghia lor. Noi la acest fapt nu ne-am asteptat”, relateaza preotul.

Potrivit greco-catolicilor, scopul lor a fost sa convinga mirenii din biserica sa paraseasca de buna voie jurisdictia Patriarhiei Moscovei, iar biserica care legitim apartine Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice, sa fie predata greco-catolicilor.

Actiunile greco-catolicilor au provocat proteste ale comunitatii locale, iar la poarta bisericii s-a iscat un conflict.

Anterior pe 23 mai, deputati ai consiliului orasenesc au incercat sa ia o decizie de transfer a Bisericii Buneivestiri in jurisdictia Patriarhiei Kievului necanonice, sau catre greco-catolici. Atunci deputatii afirmau ca biserica nu va fi luata cu forta, ci se va solicita parerea comunitatii religioase a acestei biserici.

DUpa spusele protoiereului Vasliii Kobelskii, careva declaratii din partea oficialilor nu au parvenit, insa reprezentantii parohiei s-au adresat catre observatorii internationali OSCE si au avertizat reprezentatii locali ai Serviciului de Securitate despre posibile provocari ulterioare.

Biserica Buneivestiri e un monument arhitectural de importanta nationala din regiunea Ivano-Frankovsk, si este sub protectia statului.

Sursa: aparatorul.md

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке