psihiatrieBătuţi cu bâte şi lăsaţi să îngheţe de frig. Acest tratament îl primesc zilnic bolnavii care sunt cazaţi în instituţiile psihiatrice din Moldova. Realitatea cruntă a fost scoasă la iveală de către Institutul pentru Drepturile Omului, în urma unor vizite efectuate. Neregulile nu se termină aici. Activiştii au depistat că bolnavii nu beneficiază de produse de igienă, cum ar fi săpunul sau hârtia igienică. În plus, condiţiile de cazare sunt deplorabile.

Institutul pentru Drepturile Omului a monitorizat 6 instituţii psihiatrice subordonate Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. În toate internatele s-au depistat nereguli cu duiumul. Asistentele medicale au la îndemână medicamente psihotrope, în timp ce acestea trebuie păstrate în safeuri sub control strict. Totodată, medicul psihiatru, care a făcut parte din echipa Institutului pentru Drepturile Omului, a constatat că pacienţilor li se administrează tranchilizante în doze mari şi a alertat oamenii legii.

Condiţiile din instituţiile psihiatrice sunt deplorabile. Potrivit experţilor, mucegaiul, rugina şi mizeria au pus stăpânire pe bucătărie, în camera de baie şi toalete. În plus, exisă izolatoare unde bolnavii sunt lăsaţi fără apă şi mâncare.

Culmea este că bolnavii ar mai fi şi bătuţi.

O altă încălcare a drepturilor este faptul că persoanele imobilizate la pat sunt cazate la etajele superioare. Din cauza personalului insuficient, aceşti bolnavi nu sunt scoşi la plimbare mai bine de un an. Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Valentina Buliga, nu a răspuns la telefon pentru a comenta situaţia. Precizăm că statul cheltuie zilnic aproape 150 de lei pentru fiecare persoană întreţinută în instituţiile psihiatrice.

[youtube]http://youtu.be/EacG1IAssyw[/youtube]

Sursa: jurnal.md