adn-gene-alimente-webPrima plantă modificată genetic care ar putea ajunge pe mesele noastre este orezul ce conţine proteine umane, identice cu cele din laptele de mamă. Noul orez, creat în laboratoarele americane, a fost obţinut prin modificări genetice operate asupra unui orez obişnuit, folosind proteinele extrase din laptele şi din saliva unor tinere mămici.

Cercetătorii americani spun că noul tip de orez va putea fi folosit ca un veritabil medicament pentru bebeluşii care suferă de diaree, această boală, provocată de bacterii, fiind una dintre primele cauze ale mortalităţii infantile pe mapamond.

Alimentele lui Frankenstein

Numite adesea „hrană pentru Frankenstein”, alimentele modificate genetic sunt privite cu suspiciune – în întreaga lume – chiar de către corpul medical. Combinaţia de gene umane cu plante îi revoltă, de asemenea, pe mulţi oameni religioşi, care resping a priori orice intervenţie ştiinţifică în creaţia divină. Totuşi, multe dintre medicamentele pe care toţi aceştia le admit cu mult mai mare îngăduinţă au „origini” mai „dubioase” decât orezul cu gene umane. Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite a aprobat deja cultivarea noului orez pe câteva plantaţii din Kansas.

 Medicamente ieftine

 O organizaţie britanică numită „GeneWatch”, care supraveghează proliferarea plantelor modificate genetic, spune însă că există pericolul ca noul orez să provoace alergii severe. Chiar şi în SUA, grupul numit „Uniunea Oamenilor de Ştiinţă Îngrijoraţi” avertizează că plantarea în câmp deschis a orezului respectiv ar putea altera, prin polenizare, şi alte culturi. Totuşi, Laboratoarele Ventria, care au creat noua plantă folosind lactoferina şi lisozima, două componente proteice ale unor bacterii din lapte şi din salivă, spun că orezul-medicament va salva milioane de copii în fiecare an, pentru că va ucide infecţiile încă din stadiu incipient. Orezul care previne diareea, roşiile care combat cancerul sau cartofii care luptă împotriva diabetului sunt, de fapt, cele mai ieftine medicamente ale viitorului.

 Sursa: http://adevarul.ro