În perioada 5-8 martie, elevii din toată țara se vor afla în vacanţa de primăvară. Totuși, toate excursiile școlare și alte activități care implică deplasarea în străinătate a elevilor sunt interzise începând de astăzi. Interdicția mai este valabilă pentru studenți și angajații instituţiilor de învățământ. Un Ordin în acest sens a fost semnat de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, în contextul agravării situației epidemiologice, inclusiv ceea ce ține de COVID-19, relatează suntparinte.md

În cazul întoarcerii din țările/regiunile unde circulă Coronavirusul de tip nou, este recomandată monitorizarea stării de sănătate pe o perioadă de 14 zile și, la apariția simptomelor clinice de infecție, este obligatorie adresarea la medicul de familie. În cazul apariției focarelor de gripă și de infecții respiratorii acute în instituțiile de învățământ, va fi informat imediat centrul de sănătate publică locală și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

În următoarele zile, toate instituțiile de învățământ din țară vor primi un material informativ-ilustrativ despre igiena mâinilor, elaborat de Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Republica Moldova. Materialul „Cum spălăm mâinile?” este tipărit în format de stickere, pe hârtie autocolantă, pentru a fi lipit în cantine, WC-uri și alte locuri unde există lavoare sau alte dispozitive pentru spălatul mâinilor.

Direcția generală educație, tineret și sport Chișinău a expediat un Ordin către instituțiile de educație timpurie, de învățământ primar, secundar și extrașcolar privind „contramandarea activităților de masă în scopul protejării copiilor de îmbolnăviri – gripă, infecții acute ale căilor respiratorii superioare și infecții respiratorii acute severe, Coronavirus de tip nou”. 

Totodată, în fiecare instituție de învățământ urmează să fie întreprinse următoarele măsuri:

  • depistarea precoce a copiilor/elevilor bolnavi sau cu manifestări îngrijorătoare, însoțirea/direcționarea lor la cabinetul medical;

  • informarea părinților despre starea copilului/elevului;

  • intensificarea măsurilor de igienizare, folosirea detergenților și a soluțiilor biodistructive, aerisirea încăperilor;

  • informarea copiilor/elevilor, părinților și colaboratorilor despre profilaxia gripei, a infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare și a infecțiilor respiratorii acute severe, precum și despre Coronavirusul de tip nou.

  • crearea condițiilor de igienă personală a copiilor/elevilor și personalului, inclusiv spălatul mâinilor cu apă și săpun.