Selectați pagina

Ora de religie – un drept constituțional

Ora de religie – un drept constituțional

Nu intru în evaluări ale contextului electoral tulbure în care Curtea Constituțională din România a amendat cele două articole din Legea Educației. Din punct de vedere instituțional cel mai bine ar fi fost ca reglementarea să vină la începutul anului școlar, nu la sfârșitul primului trimestru. În momentul de față Inspectoratele Județene sunt în aer și așteaptă metodologia de la minister.

copiiDin punctul meu de vedere în situația dată avem parte de un caz limpede de discriminare pozitivă. Peste 95% dintre elevii care merg în școlile de stat au participat în anii trecuți la ora de religie. Părinții acestor copii vor fi practic obligați an de an să își decline confesiunea completând o cerere ceea ce contravine articolului 5 din Legea Cultelor.

Caz concret: în anul școlar 2010-2011 în județul Olt s-au înregistrat 15 retrageri de la ora de religie. La nivelul județului Olt au fost înregistrați în jur de 80.000 de elevi. Domnilor judecători  este normal ca în locul celor 15 cereri, să fie completate alte 80.000 de cereri?

Părinții s-au sesizat în acest sens astfel că în mai puțin de o săptămână o petiție online a strâns peste 14.000 de semnături, pe unele grupuri de discuții se dorește și organizarea unor proteste de stradă.

Cea mai bună soluție pentru a se evita acest diferend ar putea fi includerea în cererea de înscriere în unitatea de învățământ a unei căsuțe prin care părinții să opteze în ceea ce privește participarea copiilor la ora de religie. De la an la an această opțiune ar rămâne valabilă până la cererea expresă care ar putea modifica opțiunea. Ar fi evitate astfel cererile succesive de ambele părți iar instituțiile de învățământ ar putea să acopere în timp util posturile de profesor de religie. Pentru a influența această hotărâre ar trebui sesizat de cât mai mulți dintre noi Ministerul Educației și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Studiul spiritualității creștine, căci despre aceasta vorbim, nu este un simplu opțional. Pe acest pilon s-a format școala românească și el a făcut dintotdeauna parte din planul cadru al învățământului românesc, din trunchiul comun al materiilor. Este vorba despre tradiție, identitate și valori, studii recente indică corespondența directă între fericire și echilibru emoțional și asumarea vieții creștine. Poate că ora de religie sună sec, dragi părinți, pentru noi cei care nu am beneficiat de acest privilegiu. Dar în acele 50 de minute copilul poate să primească o vestă de salvare pentru momentele grele ce vor urma cu siguranță în viața sa.

Autor: Eduard Dumitrache

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *