Selectați pagina

Operațiile pe cord la copii, business profitabil pentru unii doctori din Moldova

Operațiile pe cord la copii, business profitabil pentru unii doctori din Moldova

copil operatiePentru unii durere, pentru alții motiv de a-și face avere. Vorbim despre operațiile pe cord și anume cele efectuate copiilor născuți cu malformații congenitale ale inimii.

În disperare, mulți părinți sunt gata să-și vândă casa și toate bunurile pentru o intervenție chirurgicală peste hotare, doar ca să-și salveze fiul ori fiica diagnosticați cu un defect grav la cord. Majoritatea dintre ei, nu știu însă că multe dintre aceste vicii pot fi operate cu succes și în Moldova, fără să fie nevoiți să cheltuie bani enormi pentru ele. Se întâmplă însă ca unii părinți să fie duși de nas chiar de către cei care ar trebui să le salveze odraslele și care au depus jurământul lui Hippocrates.

Sănătate INFO a făcut publice istoriile a două familii care au în comun aceeași durere – un diagnostic sever la inimă pus copiilor și verdictul că singura șansă de a fi salvați este o operație în afara țării.

În luna noiembrie, anul trecut, bucuria din familia Bibin, din Cupcini, raionul Edineț, a trecut în scârbă. La un control de rutină, părinții au aflat că Bogdan, fiul lor de numai trei luni, suferă de o malformație cardiacă severă. Diagnosticul pus de doctori a fost Tetralogia Fallot, formată din patru defecte cardiace. Medicul de la Edineț i-a direcționat către Institutul Mamei și Copilului pentru investigații suplimentare.

„Am făcut ecocardiografia și am fost trimiși la doamna Șoitu pentru consultații. Dumneaei ne-a explicat cât este de complicat diagnosticul. Ea ne pregătea moral că cel mai bine este ca operația să fie făcută la Kiev. Ne-a spus că este nevoie de 15 mii de euro, pe urmă spunea zece-șapte mii. Am întrebat-o: La noi în Moldova sunt așa oameni, sunt profesori, medici care să facă această operație? Și ea nu ne-a spus că sunt așa medici la noi. Ea insista să mergem la Kiev”, a povestit tatăl lui Bogdan.

Bani adunați nu aveau, dar pentru salvarea fiului ar fi întors munții și ar fi găsit suma necesară, spune bărbatul:

„În acel moment eram speriat. Mă gândeam că dacă Doamne ferește ceva și trebuie bani, vinzi casa și ajungi acolo. Ca orice părinte, când ajungi în asemenea situație cauți soluții”.

Ar fi vândut casa și ar fi mers la Kiev, doar să-și salveze feciorul de la moarte. Bogdan însă a fost operat cu succes acasă, în Moldova, astfel încât părinții au putut să-și păstreze casa și tot ce au pe lângă ea. Costul intervenției a fost acoperit de Compania Națională de Asigurări Medicale, lucru pe care Ruslan nu l-a știut și nimeni dintre doctori nu i l-a spus.

Ruslan povestește că din toată această istorie a învățat o lecție de viață pe care acum o împărtășește celor aflați în situații similare.

Un alt raion, o altă poveste. Detalii citiți pe Sănătate INFO.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *