Selectați pagina

ONG-urile îi cer președintelui R. Moldova să nu promulge Legea cu privire la Avocatul poporului

ONG-urile îi cer președintelui R. Moldova să nu promulge Legea cu privire la Avocatul poporului

Avocat al poporuluiMai multe organizații neguvernamentale din R. Moldova, antrenate în apărarea și promovarea drepturilor omului, îi cer președintelui R. Moldova, Nicolae Timofti, să nu promulge Legea cu privire la Avocatul poporului, iar Parlamentului – să modifice legea. În parte, semnatarii declarației cer să fie exclusă cerința de a avea 20 de ani de experiență și să se revină la prevederile anterioare de cel puţin cinci ani ori până la zece ani de experiență.

Proiectul de lege cu privire la Avocatul poporului a fost elaborat de Ministerul Justiţiei, cu participarea reprezentanţilor diferitelor organizaţii neguvernamentale şi internaţionale, în cadrul unui grup de lucru constituit în noiembrie 2011. De asemenea, proiectul a fost supus consultărilor publice, iar societatea civilă a avut posibilitatea de a expedia propuneri în termeni restrânşi. Proiectul a reprezentat un consens al diferitor participanţi atât din Guvern, cât şi din societatea civilă.

Cerința de a avea minimum 20 de ani de experienţă a fost introdusă în lectura a doua în Plenul Parlamentului, fără nicio consultare publică sau justificare plauzibilă.
Semnatarii consideră că cerinţa de minimum 20 de ani de experienţă de muncă pentru a candida la funcţia de Avocat al poporului este una exagerată, nejustificată şi abuzivă.

„Considerăm că cerinţa respectivă este discriminatorie, deoarece limitează nejustificat participarea la concurs a persoanelor cu vârsta de până la 40 de ani. Această condiţie nu este justificată, deoarece funcţia de Avocat al poporului nu presupune activităţi care nu ar putea fi efectuate de o persoană care nu are vârsta de 40 de ani sau care nu are 20 de ani de experienţă. Mai mult, în contextul Republicii Moldova, această condiţie este abuzivă, deoarece de fapt presupune admiterea doar a persoanelor care şi-au făcut studiile şi au început activitatea până în anul 1993, atunci când exista foarte puţină experienţă cu privire la democraţie şi drepturile omului”, se menționează în declarația semnată de 17 ONG-uri.

Sursa: http://ziarulnational.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii