Selectați pagina

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) i-a îndemnat pe fermieri să stopeze utilizarea antibioticelor pentru stimularea creșterii și prevenirea bolilor la animale

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) i-a îndemnat pe fermieri să stopeze utilizarea antibioticelor pentru stimularea creșterii și prevenirea bolilor la animale

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) i-a îndemnat pe fermieri să stopeze utilizarea antibioticelor pentru stimularea creșterii și prevenirea bolilor la animale, întrucât această practică alimentează infecțiile periculoase la oameni declanșate de superbacteriile rezistente la medicamente.

Descriind lipsa de eficacitate a antibioticelor destinate oamenilor drept ”o amenințare la adresa securității”, comparabilă cu ”o epidemie bruscă și letală”, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat că o ”acțiune puternică și susținută în toate sectoarele” este vitală pentru a opri valul de rezistență și pentru a ”menține lumea în siguranță”.

OMS ”recomandă insistent o reducere generală a utilizării antibioticelor de importanță medicală din toate clasele la animalele producătoare de hrană, inclusiv restricția totală în ceea ce privește folosirea acestor antibiotice pentru stimularea creșterii și prevenirea bolilor în lipsa unui diagnostic”, a arătat aceeași agenție din cadrul Organizației Națiunilor Unite, scrie rtv.net.

Orice utilizare a antibioticelor stimulează dezvoltarea și răspândirea așa-numitelor superbacterii — infecții rezistente la medicamente, care pot evita acțiunea tratamentelor menite să le distrugă.

Conform declarației OMS, în unele state, sectorul creșterii animalelor este răspunzător de circa 80% din consumul total de antibiotice de importanță medicală. Aceste produse sunt utilizate, în cea mai mare parte, în cazul animalelor sănătoase pentru a împiedica îmbolnăvirea lor și pentru accelerarea procesului de creștere.

OMS a declarat că o astfel de utilizare ar trebui stopată în totalitate. De asemenea, organizația a adăugat că în cazul animalelor bolnave, acolo unde este posibil, ar trebui mai întâi efectuate teste pentru a fi identificat cel mai eficient și mai prudent antibiotic pentru tratarea infecțiilor specifice de care suferă.

Unele state au luat deja măsuri pentru reducerea utilizării antibioticelor la animalele producătoare de hrană.

Începând din 2006, Uniunea Europeană a interzis utilizarea medicamentelor pentru stimularea creșterii.

Consumatorii generează de asemenea o cerere de carne provenind de la animale crescute fără utilizarea de rutină a antibioticelor, unele lanțuri importante adoptând politici ”fără antibiotice” pentru furnizorii de carne, precizează sursa citată.

Potrivit OMS, printre alternativele la utilizarea de antibiotice pentru prevenirea bolilor la animale se numără îmbunătățirea condițiilor de igienă și a practicilor agricole, dar și utilizarea mai eficientă a vaccinurilor.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке