Selectați pagina

Oja este periculoasa pentru copii

Oja este periculoasa pentru copii

oja-la-copiiCrezi ca este amuzant si cochet sa-i vopsesti unghiile fetitei tale? Stii la ce o expui de fapt si cat rau ii faci? Mai gandeste-te.

Asistam la un fenomen ingrijorator: in scoli si in gradinite fetitele vin, in proportie de 70%, cu unghiile vopsite. Da, chiar si fetitele de 2 ani de la cresa. Parintii sunt incantati de cochetaria fetitelor si le cumpara cu mandrie tot felul de sticlute. Fara sa citeasca etichetele. Frumusetea a invins. Oare? De ce institutiile scolare permit accesul elevelor cu unghiile vopsite? De ce parintii considera firesc sa faca asta? Pentru ca inca nu au aflat ca oja si acetona sunt extrem de daunatoare pentru copii. Nu este necesara deci o regula “de disciplina” sau “politica gradinitei” sau sa ne mai gandim si la semnificatia unghiilor rosii de-a lungul istoriei. E necesar sa ne protejam copiii si sa nu-i expunem substantelor periculoase, un lucru mult mai important.

Ce contine oja? Ce face rau diluantul?

1. Lacul de unghii contine de obicei trei substante extrem de toxice atunci cand sunt inhalate si inghitite: toluenul (toluene), dibutil ftalatul (DBP/ pthalates – interzisi de catre Uniunea Europeana) şi formaldehida (formaldehyde). Persoanele cu cel mai mare risc sunt: copiii, adolescentii, mamele care alapteaza si gravidele, toate aflate in perioade vulnerabile ale vietii. Ce provoaca aceste substante, in functie de gradul de expunere la ele? Dermatita, astm, probleme de reproducere (la baieti), pierderi de sarcina, dereglari ale tiroidei si dereglari de crestere, dereglari ale sistemului nervos central – dureri de cap, confuzie, iritarea pielii si sistemului respirator si uneori voma. Cum se intampla asta? Unghiile si pielea nu sunt bariere totale. Tot ce pui pe ele patrunde, intr-o mai mica sau mai mare masura, in corpul tau. Formaldehida este absorbita foarte usor prin unghii si piele si este incontestabil recunoscuta ca un carcinogen (v. EPA si National Toxicology Program in USA). In plus, aplicarea acestor substante pe unghiile fragile ale copiilor duce la subtierea acestora, cu potential de infectii.

2. Acetona (propanonă) este un lichid incolor cu miros caracteristic respingator si puternic, fiind utilizat ca solvent organic și ca reactant. Se dizolva in apa, deci patrunde in unghie si piele. Stiai ca acetona cu apa oxigenata (H2O2) este folosita la obtinerea explozivului triacetatul de peroxid? NU trebuie inghitita sau inhalata.

De ce nu ar trebui sa vopsim unghiile copiilor cu oja?

Ai ros vreodata unghia vopsita? Era amara. Stii ce fac copiii mici cu degetele? Le introduc in gura de zeci de ori pe zi. Stii ce fac cu unghiile? Le rod. Unde crezi ca se duc bucatile de oja care lipsesc de pe unghiile fetitelor? Ai ghicit. In stomac. Cu cat oja este mai rezistenta si durabila, cu atat este mai plina cu chimicale periculoase. Desi exista si cateva marci de oja care nu contin toate cele trei otravuri, iti este foarte greu sa verifici – ingredientele sunt scrise atat de mic, incat va trebui sa ai o lupa in geanta. O ai? NU te lua dupa eticheta tradusa in romaneste, verifica si eticheta originala.

Copiii ar trebui sa frecventeze saloanele de infrumusetare?

NU. Aerul din aceste saloane este de proasta calitate, folosindu-se tot timpul: fixativ de par, vopsea, decoloranti, acetona, lac de unghii si multe altele. Vaporii sunt inhalati de catre cei prezenti in salon. Sunt multe cazuri de lucratori in astfel de saloane care s-au imbolnavit grav. NU este mediul cel mai potrivit pentru a tine un copil nici 5 minute – in plus, ai auzit subiectele care se discuta? Pentru tuns este indicat sa ducem copiii la frizerii de copii, unde aerul este mult mai curat. In al doilea rand, mamicile care isi iau fetitele la salon, sa se “infrumuseteze” impreuna, le priveaza de 1-2 ore de joaca afara sau de alte activitati mult mai potrivite varstei lor si care inseamna mai mult pentru dezvoltarea lor armonioasa. O fetita de 3 ani nu are nevoie sa se vopseasca pe unghii, sa se rujeze sau sa-si faca tepi cu fixativ pentru a deveni frumoasa. Ea ESTE frumoasa. Atentie la mesajul pe care-l transmitem pentru viitoarea ei atitudine si incredere in sine ca femeie. Desigur, ea poate invata ce inseamna ingrijirea (igiena) si isi poate dezvolta simtul estetic combinand hainele sau aranjandu-si parul cu fundite si alte accesorii colorate.

Adaptat după: http://copilulverde.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *