FMIAcum câteva zile, oficialii de la Bruxelles au decis să se delimiteze fără echivoc de mistificările grobiene ale ”experților” FMI, mistificări care au devenit extrem de frecvente după ce conducerea acestei organizații a fost preluată de Christine Lagarde.

Experții UE, OECD și Băncii Mondiale care infirmă în mod flagrant ”estimările” FMI privind valoarea din 2011 a produsului intern brut în prețuri comparabile (PIB-PC), valoare înregistrată la nivel global și în cele mai importante economii ale lumii: UE 27, SUA, China, India, Japonia, Germania, Rusia, Brazilia, Franța și Marea Britanie. Datele prezentate în continuare reflectă, aș spune deprimant, cât de uriașe sunt minciunile cu care ”experții” FMI infestează pur și simplu mediile globale de informare.

statistica

Surse de date pentru PIB-PC (miliarde euro 2011): 1. Eurostat, Newsrelease, 69/2014, 30 April 2014, The 2011 results of the International Comparison Program (ICP); 2. Eurostat, Statistics, Economy and finance, National accuonts (including GDP), Annual national accounts, GDP and main components. Sursa datelor pentru PIB-PC (miliarde dolari 2011): International Monetary Fund, Data and Statistics, World Economic Outlook Database, April 2014.

Într-adevăr, datele precedente confirmă faptul că FMI-ul condus de Christine Lagarde a devenit, din păcate, o instituție populată cu ”experți” care mint de îngheață apele, ca să spun așa. Spre exemplu, conform estimărilor Eurostat, OECD și Băncii Mondiale, valoarea PIB-PC înregistrată de China în 2011 (10 152 miliarde de euro) reprezenta 86,9% din valoarea aceluiași indicator înregistrată de SUA în același an (11 685 miliarde de euro). Însă, așa-zișii experți ai FMI au falsificat fără scrupule acest raport de la 86,9% la 70,9% (11 189 miliarde de dolari vs15 534 miliarde de dolari) ! Apoi, potrivit Eurostat, OECD și Băncii Mondiale, Rusia înregistra în anul 2011 un nivel al PIB-PC cu 35,8% mai mare decât în Franța și cu 46,1% mai mare decât în Marea Britanie. Avansuri semnificative și incontestabile, nu? Însă, aceste avansuri majore ale Rusiei în raport cu Franța și cu Marea Britanie au fost falsificate de către FMI de la 35,8% la 7,4%, respectiv de la 46,1% la 4,1% ! În sfârșit, cum ar putea fi calificată ”estimarea” FMI potrivit căreia Rusia înregistra în 2011 o valoare a PIB-PC de numai 2363 miliarde dolari, în timp ce estimarea Eurostat, OECD și Băncii Mondiale pentru același indicator era de 2420 miliarde euro? Furt ca în codru, nu?

O analiză retrospectivă reflectă cu claritate faptul că în ultimii trei ani oficialii FMI au falsificat, aș spune grotesc, informații importante privind în special performanțele economice ale Chinei și ale Rusiei. Dar de ce au devenit China și Rusia țintele preferate ale mistificărilor FMI?

Fără îndoială, propensiunea FMI pentru falsificarea orwelliană a datelor macroeconomice specifice Chinei și Rusiei nu reprezintă un fenomen aleator, ci unul determinat de interesele propagandistice ale SUA. Astfel, conform estimărilor Eurostat, OECD și Băncii Mondiale, China producea acum trei ani 87% din produsul intern brut în prețuri comparabile realizat în SUA, iar în cazul Rusiei valoarea aceluiași indicator reprezenta 96% comparativ cu Germania. Dacă FMI nu ar fi falsificat estimările Eurostat, OECD și Băncii Mondiale privind PIB-PC, atunci Casa Albă și Congresul ar fi trebuit să accepte că la sfârșitul acestui an China va depăși SUA și va deveni cea mai mare economie a lumii, iar Rusia își va reduce substanțial decalajul față de Germania, cea mai mare economie a Europei. Într-adevăr, luând în considerare ratele anuale de creștere comunicate de FMI, rezultă pentru sfârșitul acestui an următoarele valori ale PIB-PC: China (12 609 miliarde euro) vs SUA (12 573 miliarde euro), respectiv Germania (2 601 miliarde euro) vs Rusia (2 568 miliarde euro).

Evident, oficialii de la Washington nu-și pot permite, din rațiuni propagandistice, să accepte pierderea statutului de lider al economiei mondiale, un statut pe care SUA îl stăpânește de peste un secol. Pe de altă parte, cum ar putea accepta Washingtonul să recunoască că Rusia este pe punctul de a deveni cea mai mare economie a Europei?

Acesta este contextul datorită căruia Dominique Strauss-Kahn, directorul de acum trei ani al FMI, a fost înlocuit printr-o butaforie scandaloasă cu Christine Lagarde, un ”tehnocrat” care a acceptat necondiționat rolul de propagandist de prim rang al establishmentului american. Un rol care implică multă putere, mulți bani și extrem de puține scrupule în ceea ce privește rostirea adevărului. Numai că transformarea FMI-ului condus de Christine Lagarde într-o penibilă fabrică de minciuni macroeconomice a iritat oficialii UE, OECD și Băncii Mondiale. Doar astfel poate fi explicată decizia acestor instituții de a se delimita fără echivoc de așa-zisele statistici ale FMI, statistici care vor umple până la saturație lada de gunoi a istoriei.

Ar mai fi de adăugat că atitudinea intransigentă a Bruxelles-ului față de mistificările FMI-ului ar trebui să genereze și la București mai multă luciditate și mai multă demnitate în ceea ce privește relația cu ”experții” acestei instituții. Ce rost are să accepți ”managementul” unui creditor atât de periculos ca și FMI-ul chiar și după ce ți-ai achitat toate datoriile? Este chiar atât de greu de înțeles de ce Budapesta a refuzat cu fermitate ”binefacerile” FMI-ului?

Mai mult: http://romanian.ruvr.ru