Selectați pagina

Oferta de muncă pe piața din Moldova: tinerii instruiți, nemulțumiți

Oferta de muncă pe piața din Moldova: tinerii instruiți, nemulțumiți

Oferta de muncă pe piața din Republica Moldova nu este atractivă pentru tineri, care, în mare parte, au un nivel ridicat de educație. Aceasta în timp ce se constată o supraofertă pentru muncitori necalificați.

Potrivit situației anului 2015, 29% din numărul total al tinerilor încadrați în câmpul muncii aveau un nivel de educație mai înalt decât cel necesar pentru locul de muncă pe care îl ocupau, fenomen mai specific pentru bărbați, scrie evzmd.md

Din numărul total al populației ocupate, 20% constituie tinerii cu vârsta de 15-29 de ani. Rata șomajului printre tineri constituie 18,6%, cei mai vulnerabili fiind bărbații și tinerii din mediul rural, arată un raport prezentat vineri în cadrul unei mese rotunde, transmite IPN.

Olga Gagauz, director adjunct al Institutului Național de Cercetări Economice (INCE), șefă a Centrului de Cercetări Demografice, a comunicat că fiecare a treia persoană este ocupată informal. Cea mai ridicată rată de ocupare informală este în agricultură, urmată de sfera serviciilor și industrie.

Un aspect foarte important pentru tineri în acceptarea unui loc de muncă este salariul. Salariu mediu al tinerilor angajați este de 2771 de lei, cu unele diferențe, pe când salariul acceptabil de către tineri constituie 3569 de lei. Astfel, peste 70% din tineri au renunțat la postul vacant de muncă din cauza salariului propus. Salariul femeilor tinere este de regulă mai mic decât cel al bărbaților, practic, în toate domeniile, discrepanța fiind de 15%.

Printre tinerii din Moldova se înregistrează o rată înaltă de inactivitate, ce se menține în ultimii zece ani la nivelul de 69%. În rândul tinerilor inactivi, în ultimii zece ani, s-a triplat ponderea persoanelor cu studii superioare, ajungând în 2015 la 17%.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *