Google Glass este gadgetul viitorului pe care îl pregăteşte compania americană Google şi săptămâna aceasta a trecut pe la Comisia Federală de Comunicaţii (FCC). Ochelarii vor fi capabili să „vorbească“ cu utilizatorul prin vibraţii transmise în oasele din ureche.

Cofondatorul Google, Sergey Brin, s-a plimbat prin oraş cu ochelarii la ochi. FOTO Zerkin/Twitter

Cofondatorul Google, Sergey Brin, s-a plimbat prin oraş cu ochelarii la ochi. FOTO Zerkin/Twitter

Google a primit patentul pentru un sistem de conducere a sunetului prin oase şi acesta, din câte se pare, se va regăsi pe ochelarii „inteligenţi“ pe care îi pregăteşte compania. Sistemul este similar cu ceea ce corpul face natural, scrie „ArsTechnica“. Vibraţia va ajunge la oasele din capul utilizatorul care vor fi transmise la cohlee, cavitate a urechii internă formată dintr-un canal osos răsucit în spirală, şi va fi transformată în sunet.

Şi Panasonic foloseşte această idee şi a prezentat-o la CES 2013, scrie „The Verge“. După cum notează autorul articolului, experienţa se aseamănă cu cea a ascultării zgomotului din două camere la un moment dat. „Fără ceva care să blocheze urechile, să asculţi fie muzică, fie zgomotul din jur este mai mult o problemă de concentrare decât orice altceva.“

Google menţionează, în cererea înaintată către FCC doar de un element capabil să transmită vibraţii în cazul urmăririi unui videoclip, test care a fost făcut pentru a testa şi tehnologia Low Energy Bluetooth 4.0 care va ajunge pe ochelari. Google Glass va mai avea şi WiFi pe standardele b şi g, deşi în planurile iniţiale figura şi standardul n.

Anul acesta, Google Glass va ajunge la dezvoltatori, iar lansarea oficială este programată pentru 2014. Aceştia ar trebui să fie atât smartphone, cât şi instrument pentru realitate augmentată. Cofondatorul Google, Sergey Brin, deja i-a testat în mediul real, după cum se poate observa în poza de mai sus. Mai mult, conform unui alt patent al Google, ochelarii ar putea fi dotaţi şi cu o tastatură laser.

adevarul.ro