Eh, ratiunea aceasta! Unii taie cu cutitul paine, iar altul ii ia cu el omului viata. Iar ratiunea, ratiunea e un lucru alunecos, nu exista ticalosenie si marsavie pe care ratiunea sa nu le poata justifica, sa nu gaseasca cauza din care toate acestea n-ar trebui facute.

Asa va gasi o scuza si pentru numerele personale si pentru pasapoarte si pentru … 666! Ca doar nu pe cadavre vor fi puse numerele astea si nici nu vor adormi simturile oamenilor, nu, nicidecum.

Toti, toti vor intelege, dar ratiunea va gasi justificari, numaidecat va gasi, iar omul, pregatit deja in forul sau interior sa tradeze, se va autolinisti cu argumentele ratiunii.

Amar imi este mie, un batran de o suta de ani, sa spun aceasta, dar pregatirile vor fi de asa natura ca despre materii inalte, va rog sa ma credeti, nici vorba nu va fi! Ce vorba mai poate fi de „iubeste-L pe Domnul Dumnezeul tau?” Pe sine insusi se vor trada, pe nevestele si copiii lor, trup din trupul lor.

Apostolul Iubirii ii demasca pe cei care se bateau cu pumnul in piept ca-L iubesc pe Dumnezeu si-l urau pe aproapele, zicand: Cel care nu-l iubeste pe aproapele sau pe care il vede, cum il poate iubi pe Dumnezeu, pe care nu-L vede? (Ioan 4,20) Aproapele, nu ca ruda de sange, ci toti oamenii care ne inconjoara.

Tradatorul timpurilor de pe urma e si tradatorul sangelui sau, gata sa distruga totul pentru o clipa de viata pamanteasca, care nu vrea sa-si ia de seama, sa inteleaga ca, intai de toate, pe sine se tradeaza, ca se da nu in mainile despotilor de pe pamant, ci la chinuri vesnice in iad. Se tradeaza, se tradeaza. Iata-l nascut si botezat pana se afla in mainile Domnului.

Insa el are vointa libera de alegere si intelegere a binelui si raului, si constient se leapada de dreptul de fiu al Iubirii si trece in robia raului! Dar cat e de infricosator acolo!
Staretul s-a lasat pe perna si a tacut. De sub pleoapele lasate cadeau lacrimi – una, doua, trei… Buzele i se miscau mute in rugaciune.

Tu crezi, continua el peste cateva minute, ca facatorului de minuni de la Sarov, atat de simplu inaltat pana la salasurile raului, i-a fost usor sa fie gata sa mearga in iad, doar ca altii sa se salveze?!

Nu, aceasta e treapta cea mai inalta a Iubirii, e o totalitate a tuturor virtutilor, daca vrei, Vedere a lui Dumnezeu, Cunoastere a lui Dumnezeu. Dumnezeu pe Fiul Sau L-a adus ca jertfa pentru pacatele noastre, pentru pacatele intregii omeniri.

Apostolul Pavel se ofera pe sine ca jertfa pentru neamul iudeilor, preafericitul Serafim – pentru crestinii din pagani. Ei si altii ca ei, mii, care au mers pe calea agonisirii virtutilor, pe calea asemanarii cu Dumnezeu, au fost gata sa se jertfeasca pentru oile ratacite. Ei nu doar au citit, ci au si cunoscut, ca Dumnezeu asa a iubit lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat (Ioan 3,16)

Viziunile dumnezeiesti ale Staretului Ortodox rus Antonie