Selectați pagina

Oamenii din ţările sărace pot înţelege mai bine sensul vieţii

Oamenii din ţările sărace pot înţelege mai bine sensul vieţii

oameni simpliÎn timp ce rezidenţii din ţările bogate tind să aibă o mai mare satisfacţie a vieţii, o nouă cercetare indică faptul că indivizii care trăiesc în naţiuni mai sărace înţeleg mai profund sensul vieţii.

Constatările, publicate în Psychological Science, sugerează că oamenii din ţările mai sărace înţeleg mai bine sensul vieţii ca rezultat al religiozităţii crescute. Pe măsură ce statele devin mai bogate, religia devine mia puţin importantă în vieţile oamenilor, iar ei pierd sensul vieţii.

„Până acum, bogăţia naţiunilor a fost asociată aproape întotdeauna cu longevitate, sănătate, fericire sau satisfacţie a vieţii. Având în vedere că sensul vieţii este un aspect important al stării de bine, noi am dorit să ne uităm mai atent la la modelele diferenţiale şi la factorii predictivi al sensului vieţii”, a explicat psihologul Shigehiro Oishi de la Universitatea din Virginia.

Astfel, Oishi şi colegul său Ed Dienerm de la Universitatea Illinoism au analizat satisfacţia vieţii şi bunăstarea folosind date din 2007 Gallup World Poll, un sondaj de mari proporţii care a cuprins răspunsurile a mai bine de 140.000 de indivizi din 132 de ţări. Printre alte întrebări care analizat satisfacţia vieţii, în chestionar se numărau şi întrebările: „Crezi că viaţa ta are un scop sau o însemnătate importantă?” şi „Este religia o parte importantă a vieţii tale?”.

Analiza datelor a scos la iveală existenţa unor tendinţe neaşteptate.

„în rândul americanilor, de exemplu, cei care au un nivel mare de satisfacţie a vieţii au şi o profundă înţelegere a sensului vieţii. Însă, atunci când ne-am uitat la nivelul social, am descoperit un patern complet diferit în ceea ce priveşte asocierea dintre înţelegerea sensului vieţii şi satisfacţia vieţii”, au notat autorii.

Când au analizat mai multe ţări, cercetătorii au descoperit că oamenii din ţările mai bogate erau mai educaţi, aveau mai puţini copii şi exprimau o atitudine mai individualistă comparativ cu cei din ţările sărace. Cu alte cuvinte, în naţiunile bogate se întâlneau toţi factorii asociaţi cu o satisfacţie ridicată a vieţii, însă nivelul de înţelegere al sensului vieţii era foarte scăzut.

Astfel, informaţiile sugerează că religiozitatea s-ar putea să joace un rol foarte important. Rezidenţii din naţiunile bogate, atunci unde religiozitatea este scăzută, au declarat că înţeleg mai puţin sensul vieţii, lucru care explică rata mare de sinucidere.

Potrivit cercetării, religia s-ar putea să îi determine pe oameni să înţeleagă sensul vieţii, ajutându-i să treacă mai uşor peste probleme.

Sursa: descopera.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Urmăritori / Pingbacks

  1. Bune practici în HR – despre autocunoaştere în HR, cu Mihaela Gînju şi Gabriela Tokacs – 18 martie 2015 | DISCERNE - […] luare în zeflemea, bazată pe incultura vorbitorului. Creştinismul este o religie a bucuriei, iar cercetări au arătat că oamenii…

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.