Selectați pagina

Oamenii au mai mare încredere în biserică decât în poliţie. Vezi datele sondajului efectuat la solicitarea MAI

Oamenii au mai mare încredere în biserică decât în poliţie. Vezi datele sondajului efectuat la solicitarea MAI

Încrederea cetățenilor în poliție sporește, iar reforma este văzută cu ochi buni de către oameni. Cel puțin așa arată rezultatele sondajului efectuat la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne cu finanțare de la Ambasada SUA de către Institutul de Politici Publice și compania sociologică CBS-AXA. Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 1228 de respondenţi, cu excepţia cetăţenilor din raionele de est ale ţării, în perioada 13-21 mai.

Astfel, între subdiviziunile Poliţiei, cetăţenii au cea mai mare încredere în: pompieri, comisariatele de poliţie şi carabinieri. Urmează cu un nivel mai scăzut al încrederii: poliţia de sector, Poliţia de Frontieră, Poliţia de Patrulare, Poliţia criminală şi Poliţia Rutieră, scrie publika.md.

Cita incredere aveti in....

Totodată, oamenii consideră că nivelul de criminalitate din ţară este ridicat, în timp ce, la nivel local, în raion sau sector, criminalitatea este mai scăzută.

33 la sută din respondenţi au spus că activitatea poliţiei se înrăutăţeşte, 41 la sută au spus că se îmbunătăţeşte, iar 26% au spus că nu ştiu ce se întâmplă.

Întrebați care este nivelul criminalității în țară, 51% din respondenți au spus că este înalt, 27% foarte înalt, 15% nivelul este mic și doar 2% au spus că foarte mic.

La fel, 44 la sută din respondenţi au declarat că au auzit de reforma Poliţiei, 49 la sută au răspuns – nu, iar 6% s-au abţinut să dea un răspuns.

În cadrul sondajului, circa 80% din respondenții au menționat că Poliția Rutieră va interveni în cazul unui incident în circa 30 minute, iar 94% dn cetățeni au răspuns că echipa de medicină urgentă (salvarea) va interveni în 20 minute.

Potrivit sondajului, cea mai mare problemă cu care se confruntă Poliţia este corupţia. Urmează nivelul profesional scăzut, salariul mic, dotarea tehnică, nivelul de educaţie şi relaţia cu publicul.

Ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, spune că lupta cu corupţia reprezintă prioritatea numărul unu a instituţiei pe care o conduce.

“Noua Lege cu privire la poliţie şi realizarea testului de integritate ar putea stopa aceste lucruri. Trebuie să eliminăm oportunităţile de corupţie, prin schimbarea procedeelor de transmitere a amenzii. Trebuie să avem şi o creştere graduală a salariului. Este şi un deficit de comunicare în ceea ce priveşte reforma. Campania “Cunoaşte-ţi poliţistul tău” ar trebui să îmbunătăţească reforma. În cadrul Ministerului de Interne sunt persoane care au fost promovate şi mai au şanse de promovare şi sunt persoane care au fost invitate să plece”, a declarat ministrul de Interne, Dorin Recean.

La general, oamenii au în continuare cea mai mare încredere în Biserică. Urmează Mass-media, Armata, Primăria, Băncile, ONG-urile, Poliţia, Sindicatele, Guvernul şi Preşedinţia.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.