Selectați pagina

O nouă lege în România: Hipermarketurile, închise duminica

O nouă lege în România: Hipermarketurile, închise duminica

hipermarketDeputații PNL Nini Săpunaru și Tinel Gheorghe au inițiat o propunere legislativă prin care hipermarketurile să fie închise duminica și de sărbătorile legale, apreciind că astfel, se revitalizează comerțul tradițional, iar consumatorul va petrece duminica în familie și făcând mișcare în aer liber.

Cei doi parlamentari PNL au iniţiat un proiect de modificare a Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, prin care hipermarketurile (n.r. – structură de vânzare cu amănuntul, cu suprafaţă de peste 2500 mp, utilizată pentru comerţul specializat şi/sau nespecializat, care comercializează mărfuri alimentare şi/sau nealimentare) vor fi închise duminica şi în zilele de sărbători legale, scrie Bani.md.

Deputaţii liberali precizează că, pe plan european, s-a semnalat, în ultima vreme, o evoluţie îngrijorătoare în ceea ce priveşte abuzurile exercitate de marile supermarketuri, iar în aceste condiţii, unele ţări din UE au fost nevoite să propună măsuri adecvate, inclusiv acte normative în privinţa programului de funcţionare a acestora.

”Prin acest act normativ susţinem revitalizarea comerţului tradiţional, prin limitarea programului de lucru al supermarketurilor”, arată parlamentarii, apreciind că ”limitarea va determina consumatorul român să se concentreze pentru cumpărăturile zilnice sau săptămânale în zilele lucrătoare şi în prima parte a weekendului, respectiv vineri după amiază şi sămbăta, urmând ca pentru duminică să se reorienteze pentru familie, mişcare în aer liber, cultură”.

Liberalii mai consideră că propunerea legislativă va avea efect pozitiv, pe termen lung, asupra producătorilor agricoli, prin valorificarea propriilor produse şi stimularea acestora pentru a produce şi pe viitor.

”Se va încuraja astfel producţia agricolă naţională pentru comercianţii din pieţele agroalimentare, precum şi pentru cei ce deţin magazine mici, aceştia înregistrând o creştere a vânzărilor, fapt care va încuraja înfiinţarea de noi entităţi (P.F.A. etc.), dezvoltarea magazinelor de proximitate, noi locuri de muncă şi rezolvarea problemelor legate de şomaj”, consideră deputaţii, adăugând că producătorul agricol va oferi produse mult mai proaspete, direct de la sursă, pe când în supermarketuri, datorită faptului că acestea se aprovizionează cu cantităţi foarte mari de produse, nu pot oferi aceeaşi calitate.

În opinia iniţiatorilor, se încurajează producătorul român în vederea producerii de produse autohtone de calitate care va concura cu produsele din import aflate în supermarketuri, scrie money.ro.

”De asemenea, este relevant faptul că statele membre ale Uniunii Europene, precum Germania, Spania, Austria, Ungaria etc. au limitat programul de funcţionare al supermarketurilor. Măsura recent adoptată în Ungaria a avut efecte benefice, pieţele şi târgurile locale fiind asaltate de cumpărători, iar angajaţii marilor magazine au o zi liberă pe care o petrec cu familia”, mai apreciază iniţiatorii proiectului de lege.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке