sfrtedeltiroÎn 2001, compania DuPont Pioneer a solicitat aprobarea autorităţilor europene pentru a cultiva o nouă varietate de porumb modificat genetic. La 12 ani distanţă, compania încă nu are un răspuns din cauza diviziunilor din interiorul Uniunii Europene, sciziuni ce au dus la indecizie.

Acum, Comisia Europeană a făcut în cele din urmă o alegere. Oficialii au propus aprobarea cultivării porumbului 1507, aşa cum este denumită această varietate. Ar fi abia a treia cultură modificată genetică aprobată pentru cultivare în Uniunea Europeană, unde consumatorii şi multe guverne au rezerve puternice în ceea ce priveşte alimentele modificate genetic.

De asemenea, Comisia Europeană presează statele membre să evite aceste blocaje pe viitor. Din punctul de vedere al Comisiei, statele membre pot decide în viitor să restricţioneze o anume cultură pe teritoriul lor, chiar dacă autorităţile europene afirmă că nu există niciun motiv ca acestea să fie blocate.

Porumbul 1507 este modificat pentru a-şi produce propriul insecticide împotriva sfredelitorului porumbului, un dăunător care afectează porumbul. Activiştii de mediu se opun folosirii acestui porumb, însă Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) a dat undă verde acestui tip de porumb în şase rapoarte publicate din 2005 până astăzi. „Este clar că dovezile ştiinţifice susţin aprobarea cultivării acestei culturi”, afirmă Anne Glover, consultant ştiinţific al Comisiei Euroene.

Totuşi, EFSA nu are ultimul cuvânt. Pe baza concluziilor, Comisia Europeană a emis o decizie preliminară de aprobare a culturii. Statele membre trebuie să contrasemneze această decizie printr-un comitet de reglementare compus din experţi din fiecare guvern. Comitetul nu ajuns la un acord, însă: ţări UE precum Austria şi Franţa sunt strict împotriva culturilor modificate genetic, pe când alte strate, precum Spania şi Olanda, sunt mai prietenoase cu culturile modifiate genetic.

În loc ca problema să fie escaladată la nivelul superior – Consiliul de Miniştri – comisia a aşteptat timp de câţiva ani. Compania Pioneer a contest inactivitatea Comisiei în instanţă, iar în septembrie Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a condamnat eşecul Comisiei, iar acum Comisia presează statele membre să ia o decizie. În cazul în care Consiliul de Miniştri nu ia în următoarele 3 luni o decizie majoritară împotriva cultivării acestei varietăţi, Comisia Europeană are dreptul să o autorizeze, şi anunţă că intenţionează să facă acest lucru.

Mai mult, Tonio Borg, comisarul însărcinat cu probleme de sănătate, solicită miniştrilor să acţioneze astfel încât alte culturi să nu mai sufere astfel de întârzieri. Borg vrea să se activeze „propunerea cultivării”, care ar face ca aprobarea Comisiei Europene să fie validă în toate ţările din UE, dar care oferă ţărilor dreptul de a decide individul să nu permită o cultură modificată genetic pe teritoriul lor, chiar dacă EFSA nu descoperă dovezi ştiinţifice care să ofere motive de interzicere a cultivării. Această propunere nu este dorită de toate statele membre.

În acest moment, doar două culturi modificate genetic sunt autorizate pentru cultivare în Uniunea Europeană, şi doar una este cultivată efectiv: porumbul MON810 de la Monsanto, aprobat în 1998, ce reprezintă 1,35% din suprafaţa totală cultivată în UE, în mare parte în Spania. Cincizeci şi unu de culturi modificate genetic sunt aprobate pentru import în UE, mai ales soia şi porumb pentru furaj.

Un purtător de cuvânt al Pioneer Europa afirmă că acum „compania este încrezătoare” că porumbul 1507 va fi aprobat pentru cultivare „fără întârziere”.

Sursa: ScienceMag via descopera.ro