Dacă vă aflați în Argentina și țineți la securitatea și confidențialitatea celor mai sensibile date biometrice personale – păstrați cartela SIM pe care o aveți, deoarece normele prevăd acum că, pentru a obține una nouă, trebuie să vă supuneți obligatoriu recunoașterii faciale.

O încălcare extremă a vieții private: În Argentina, pentru a obține o nouă cartelă SIM va trebui să renunți la datele biometrice

O încălcare extremă a vieții private: În Argentina, pentru a obține o nouă cartelă SIM va trebui să renunți la datele biometrice

Ordinul de a trece la solicitarea de date biometrice pentru a putea utiliza o cartelă SIM a venit din partea Autorității Naționale de Comunicații (Enacom) și se aplică tuturor operatorilor de telefonie mobilă.

Autoritățile justifică decizia prin faptul că aceasta va spori securitatea, în special în ceea ce privește furtul de identitate și pirateria informatică prin metode precum schimbul de SIM-uri.

Schimbul de SIM-uri nu este o noutate, dar ceea ce a determinat Enacom să acționeze acum pare să fie faptul că mai mulți oficiali de rang înalt au fost recent ținta unor astfel de atacuri, inclusiv ministrul securității și justiției din Buenos Aires, Marcelo D’Alessandro.

Și din acest motiv, întreaga populație va trebui acum să predea datele biometrice în timpul procesului de verificare la obținerea unei cartele SIM. Irelevant este și faptul că, din sutele de mii de plângeri legate de securitate pe care le primesc lunar operatorii de telefonie din Argentina, doar 0,05% au legătură cu schimbul de SIM-uri.

Metoda de piratare presupune depunerea unei plângeri false la operator cu privire la o cartelă pierdută sau furată care trebuie dezactivată. Compania activează apoi o cartelă SIM goală pe care o au escrocii. În acest fel, ei preiau numărul de telefon transferat.

Riscurile pentru victimă sunt în mod clar uriașe – de la pierderea controlului asupra conturilor de socializare și de mesagerie, până la contul bancar. Iar procesul actual de verificare utilizat de operatorii de telefonie este considerat slab.

Cel puțin în Argentina, singura soluție pe care autoritățile au putut-o găsi este una agresivă – introducerea biometriei în combinație.

O serie de noi etape de verificare bazate pe această tehnologie vor fi acum implementate de către companii. Detaliile despre sistemul biometric care va fi utilizat sunt așteptate să fie făcute publice până la sfârșitul lunii ianuarie.

Tranziția va fi costisitoare și dificilă din punct de vedere tehnologic, avertizează între timp operatorii.

Sursa: https://reclaimthenet.org/argentina-biometric/