Selectați pagina

O, în ce grea ticăloşie a căzut sufletul omului! Cu câtă nesimţire stă el în biserică fără frică de Dumnezeu şi fără ruşine

O, în ce grea ticăloşie a căzut sufletul omului! Cu câtă nesimţire stă el în biserică fără frică de Dumnezeu şi fără ruşine

Fii foarte atent când te găseşti în biserică, a spus cuviosul, să nu vorbeşti cu cineva; şi când cânţi, nu te strădui să înalţi glas frumos din slavă deşartă, spre plăcerea oamenilor.

– Oare este mare păcat acest lucru?

– Trebuie să ştii, fiule, că deasupra oamenilor în biserică se află mulţime de îngeri, care cântă împreună în chip nevăzut.

Când vreun credincios începe să glumească sau să vorbească cu alţii despre cele trupeşti, îngerii care îl văd, lasă cântarea şi se întristează amar pentru starea lui, zicând:

„O, în ce grea ticăloşie a căzut sufletul acestui om! Cu câtă nesimţire stă el în biserică fără frică de Dumnezeu şi fără ruşine. Dumnezeu i-a făcut urechile ca să le umple de rugăciune smerită şi evlavioasă, iar el le umple de râs şi de bârfeală!”.

Aceste cuvinte m-au umplut de spaimă, şi de atunci intru în biserică cu mai multă evlavie. Îmi aduc aminte de cele ce mi-a spus cuviosul, iar dacă vreodată uit şi spun vreun cuvânt, mă gândesc cu teamă şi mă ruşinez de îngerii lui Dumnezeu.

Extras din ”Viaţa şi învăţăturile Sfântului Ierarh Nifon”, Ed. Episcopiei Romanului şi Huşilor 1993, pag. 19

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.