musulmaniUn tribunal sudanez a condamnat-o la moarte pentru că este creştină şi pentru că a refuzat să se convertească la islamism, ne anunţă portalul NoticiaCristiana.com, citând surse de la Agencia EFE. Mariam a fost acuzată şi de adulter pentru că este căsătorită cu un creştin, căsătorie care nu este recunoscută de legea islamică.

Judecătorul Abbas al Jalifa, în cadrul sesiunii de ieri (15.05.2014), a întrebat-o dacă este dispusă să devină musulmană, la care ia a răspuns „sunt creştină”. În urma acestui răspuns, conform unor surse judiciare, a fost condamnată la moarte.

În afara tribunalului, aproximativ 50 de persoane s-au adunat cu pancarte pe care se putea citi „libertate religioasă”, în timp ce unii islamişti celebrau verdictul strigând „Alah este cel mai mare”.

Amnesty International, a alertat despre cazul Ibrahim cu o zi înainte, precizând că femeia este însărcinată de 8 luni, reclamând imediata eliberare a acesteia. Conform acesteia, femeia ar putea fi condamnată la moarte prin spânzurătoare pentru „apostazie” şi la 100 de lovituri de bici, pentru adulter. De asemenea a denunţat că femeia se află în închisoare împreună cu un alt copil al ei de un an şi opt luni. „Faptul că o femeie poate să fie condamnată la moarte pentru opţiunea ei religioasă şi la biciuire pentru că s-a căsătorit cu un creştin, este o aberaţie care nici măcar nu ar trebui să fie luată în seamă”, a reclamat însărcinatul Amnesty International pentru Sudan, Manar Idriss.

Cum a început totul

Un tribunal din Kartum a condamnato pe Mariam, duminică 11 Mai 2014, pentru „apostazie” şi i-a dat trei zile pentru ca ea să renunţe la credinţă. De asemenea a condamnat-o pentru „adulter” bazându-se pe faptul că „sharia” (legea islamică), nu recunoaşte validitatea căsătoriei acesteia cu un creştin din Sudanul de Sud.

Femeia, conform Amnesty International, a fost crescută ca şi o creştină ortodoxă, aceasta fiind religia mamei sale şi pentru că tatăl ei, musulman, le-a părăsit pe când Mariam era foarte mică. Mariam a fost arestată şi acuzată de adulter în august 2013, după ce un membru al familiei a denunţat-o în faţa autorităţilor de delictul comis, fiind căsătorită cu un cetăţean creştin din Sudanul de Sud. Tribunalul a adăugat şi delictul de apostazie în februarie 2014 când ea a spus că este creştină şi nu musulmană.

La sesiunea de ieri, au participat un mare număr de diplomatici occidentali şi reprezentanţi ai grupurilor ale drepturilor omului, care au avertizat de riscul care presupune un astfel de proces pentru toleranţa religioasă şi drepturile omului în Sudan.

Cotidianul spaniol El Mundo, precizează că Mariam este o femeie educată, fiind medic de profesie şi că avocatul acesteia Ahmed Abdala a confirmat condamnarea primită în urma expirări termenului de trei zile în care femeia putea să rectifice. Avocatul confirmă că femeia va primi 100 de lovituri de bici ca şi pedeapsă şi apoi va fi spânzurată.

Sentinţa a fost pronunţată duminica trecută, prin care sudaneza era condamnată la pedeapsa capitală pentru apostazie şi adulter şi apoi a fost confirmată ieri, de către Curtea Penală din Kartum, prezidată de judecătorul Abas al Jalifa. Magistratul a suspendat executarea sentinţei pentru o perioadă de doi ani, pentru a da timp femeii să nască şi să-şi alăpteze copilul.

Sursa: point.md