inchisoareSună a scenariu de film, dar s-a întâmplat în realitate: o eroare de software a eliberat 3.200 de prizonieri americani, scrie playtech.ro.

Programul a calculat greșit datele de eliberare pentru bună purtare. A fost introdus în 2002 ca parte a unei actualizări a programelor din închisoare. Practic, funcționează cu credite de bună purtare. Oficialii au spus că o parte dintre prizonierii eliberați înainte de vreme vor fi nevoiți să se întoarcă pentru a-și completa pedepsele.

„Faptul că această problemă a continuat timp de 13 ani e foarte dezamăgitor, total inacceptabil și revoltător”, a declarat Jay Inslee, guvernatorul Washington, într-o conferință de presă.

Ceea ce e și mai îngrijorător e faptul că Departament of Corrections (DoC) știa de problemă din 2012, când familia unei victime a sesizat că atacatorul a ieșit prea devreme din închisoare. Software-ul nu a fost corectat până nu a luat măsuri un nou șef pe IT, scriu cei de la BBC.

Apoi, acesta a informat angajații DoC și guvernatorul. Analiza erorilor a arătat că, în medie, prizonierii ieșeau cu 49 de zile mai devreme. Unul dintre ei a fost eliberat mai devreme cu 600 de zile. Deși nu se știe dacă vreunul dintre deținuți a comis vreo infracțiune după ce a fost eliberat prematur, statisticile sunt destul de problematice. Acum, poliția locală încearcă să îi adune pe cei care mai au timp de stat în închisoare.

Cinci dintre infractori s-au întors deja în celule, iar Inslee spune că o actualizare care aplică formula corectă pentru a calcula sentințele va fi implementată pe 7 ianuarie. Până atunci, nu va mai fi nimeni eliberat fără o verificare manuală. De asemenea, o investigație independentă încearcă să scoată la iveală motivele pentru care greșeala a rămas necorectată atât de mult timp.