Selectați pagina

O echipă de arheologi au descoperit oseminte care par să fie de femei pe Muntele Athos

O echipă de arheologi au descoperit oseminte care par să fie de femei pe Muntele Athos

O echipă de arheologi a descoperit oseminte care par să aparţină unei femei, cu ocazia unor lucrări recente de restaurare desfăşurate la mănăstirea Pantokratoros de pe Muntele Athos, conform Live Science care citează presa greacă.

Aceste oseminte, în mod evident mai mici, au fost găsite într-un osuar aflat sub podeaua capelei mănăstirii Pantokratoros, de pe versantul nord-estic al statului monastic ortodox Athos. Unii experţi sunt de părere că aceste oseminte aparţin unei femei, conform publicaţiei Greek Reporter. Ei iau în discuţie dimensiunea şi forma osului sacru, a coloanei vertebrale şi a antebraţului.

„Din ceea ce ştiu, acesta este primul caz în care osemintele unei femei au fost descoperite pe Muntele Athos”, a comentat arhitectul şi restauratorul Phaidon Hadjiantoniou, coordonatorul lucrărilor de restaurare.

Cel puţin 7 persoane au fost îngropate sub podeaua capelei. Conform specialiştilor citaţi de publicaţia britanică The Guardian, se pare că osemintele lor au fost mai întâi exhumate din alte morminte. Probabil că a fost vorba de nişte oameni importanţi pentru ortodoxie, conform antropologului Laura Wynn-Antikas, care a examinat aceste rămăşiţe omeneşti.

Celelalte oseminte de sub capelă sunt bărbăteşti,  informează agerpres.ro.​

„Dacă celelalte (oseminte) sunt mai robuste şi au aparţinut în mod clar unor bărbaţi, acestea au dimensiuni care le plasează în mod clar în categoria femeilor”, a declarat Wynn-Antikas pentru The Guardian.

Aproximativ 2.500 de călugări trăiesc în cele 20 de mânăstiri de pe Muntele Athos. Femeile au voie să se apropie până la jumătate de kilometru de Muntele Athos. Decizia privind această interdicţie, aflată în vigoare încă din secolul X, a fost luată pentru ca Fecioara Maria să rămână singura prezenţă feminină pe muntele sfânt, supranumit şi Grădina Maicii Domnului.

Înscrisurile oficiale atestă că Muntele Athos a fost vizitat de doar 12 femei. Unele dintre ele căutau refugiu din faţa conflictelor politice ale vremii, iar altele au încercat să se strecoare în mănăstiri deghizate în bărbaţi. Cel mai recent caz este cel al jurnalistei elene Malvina Karali care susţine că s-a deghizat în bărbat şi a fost pe Muntele Athos în anii ’90.

Antropologii au transportat osemintele presupusei intruse la un laborator din Atena pentru a fi analizate.

Sursa: https://www.livescience.com/woman-remains-male-monastery-greece.html

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.