Selectați pagina

O dată la 3 ani, Agenția Națională pentru Sănătate Publică va verifica fântânile și forajele de mică adâncime

O dată la 3 ani, Agenția Națională pentru Sănătate Publică va verifica fântânile și forajele de mică adâncime

Fântânile, forajele de mică adâncime şi captări de apă, o dată la trei ani, vor fi verificate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), la solicitarea autorității locale sau a deținătorului de sursă de apă.

Dacă analizele vor indica că apa nu îndeplinește condițiile, se va interzice utilizarea acesteia pentru consumul uman, al animalelor şi pentru irigații. Proiectul Legii privind calitatea apei potabile a fost aprobat în această săptămână de Guvern, relatează IPN.

Operatorii vor asigura monitorizarea operațională și conformarea la parametrii de calitate, iar ANSP – monitorizarea de audit a calității apei potabile la extragere, tratare, dezinfecție, înmagazinare şi distribuire. ANSP va avea grijă şi de sursele de apă destinate îmbutelierii, înainte de plasarea lor pe piață.

În 2017 au fost neconforme prevederilor normelor sanitare, la parametrii microbiologici, circa 11% din probele de apă prelevate din apeductele comunale urbane alimentate din surse subterane,  7% probe apă din apeductele comunale urbane alimentate din surse de suprafaţă şi cca 17% probe apă din apeductele comunale rurale. Concomitent, în circa 50% din sursele surse subterane ce alimentează apeductele apa este neconformă normelor sanitare după conținutul parametrilor chimici.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *