Selectați pagina

O cascheta cu senzori va comanda soldații la distanță

O cascheta cu senzori va comanda soldații la distanță

Potrivit unui proiect dezvoltat de DARPA, un dispozitiv conectat la creierul militarilor va permite transmiterea unor stimuli meniti să le regleze acestora nivelul de stres, să le mențină gradul de concentrare și chiar să le diminueze eventuale dureri.

Ideea este simplă: dacă fiecare aspect al senzațiilor umane, de la percepție la emoții și pînă la comportament, este reglat de activitatea creierului, atunci este suficient să-l stimulezi pentru a-l face mai eficient pe un militar în timpul unei operațiuni de război.

Ce înseamnă “mai eficient”? Potrivit specialiștilor de la DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), este vorba despre posibilitatea de a le transmite soldaților, atunci cînd este nevoie, un impuls la creier menit să le reducă nivelul de stres și sensibilitatea la durere, să le sporească concentrarea și capacitatea de a ramîne alerți o perioadă lungă de timp. Cum? Prin intermediul unei caschete cu senzori, conectate la un computer, care să facă un soi de “control la distanță” al creierului celui aflat într-o zonă de conflict. .

Prototipuri ale unor asemenea căști se află deja pe masa specialiștilor DARPA. Ele prezintă o miniaturizare a sistemului de transmisie a ultrasunetelor, și au capacitatea de a stimula centrii nervoși ai militarului fără a fi nevoie ca acesta să stea nemișcat. “Prin intermediul acestei căști, care-i va oferi soldatului o protecție pe care n-a mai avut-o pînă acum, el va putea primi informații de orice tip, și mai ales va putea fi stimulat astfel încat centrii nervoși să-i rămînă în stare de alertă pe tot parcursul acțiunii de război, fără momente de odihnă. Va putea recepționa stimuli în măsură să-l facă să aibă un comportament neînfricat și în caz de rănire, i se va putea ameliora durerea”, a comentat William Tyler de la Arizona State University, unul dintre cercetătorii implicați în proiectul DARPA.

Sursa:descoperă.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.