Selectați pagina

Numerele transnistrene, antidotul pentru camerele video montate pe străzile capitalei

Numerele transnistrene, antidotul pentru camerele video montate pe străzile capitalei

auto-transnistrenePersoanele care conduc maşini cu numerele de înmatriculare transnistrene pot scăpa nepedepsite, chiar dacă încalcă regulile de circulaţie, iar faptul este înregistrată de camerele de supraveghere video, instalate pe străzile din Chişinău. Constatarea aparţine organizaţiei Promo-LEX, care susţine că are şi un răspuns, deocamdată neoficial, de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) la acest subiect. Dan Chiriţa, managerul proiectului de supraveghere video şi controlul traficului, admite problema, dar mizează pe faptul că poliţiştii pot depista persoana care se află la volanul unei maşini cu numere de înmatriculare transnistrene.

În 31 de intersecții din Chișinău funcționează la moment 25 de camere video, care înregistrează încălcările şoferilor din trafic. Din 15 ianuarie 2014, şoferii care încalcă legislaţia primesc notificări, prin care, iniţial, până la finele lunii, sunt avertizaţi. Din 1 februarie, urmează amenzile, promit autorităţile.

Ce facem cu şoferii cu numere transnistrene?

„La acest moment, legislaţia nu prevede un mecanism clar de sancţionare a conducătorilor de automobile înmatriculate în regiunea transnistreană care nimeresc în vizorul camerelor video de monitorizare a traficului rutier, instalate de puţin timp în capitală. Astfel, ei pot evita răspunderea foarte uşor şi-şi pot permite abuzuri în trafic, folosindu-se de situaţia de impunitate”, remară Vadim Vieru, avocat Promo-LEX, organizaţie implicată în mai multe proiecte care vizează regiunea transnistreană.

„Chiar dacă reprezentanţii Centrului Unic de Monitorizare şi Coordonare (CUMC) afirmă că o soluţie a problemei ar fi depistarea în trafic a contravenienţilor de către echipajele mobile ale Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP), la indicaţia CUMC, aceasta nu este întocmai legală, reieşind din simplul motiv că procedura nu este clar reglementată în Codul Contravenţional ori de alte legi. Pe de altă parte, chiar dacă persoana este identificată de către echipele mobile ale INP, cum se probează că anume ea era la volan? Cum se identifică proprietarul? Acestea sunt unele întrebări la care încă nici cei de la INP, la sigur, nu au un răspuns. Dacă camerele video ale CUMC se vor dovedi ineficiente pentru cei cu numere transnistrene, situaţia descrisă mai sus ar putea stimula fenomenul ca unii proprietari de automobile să le înmatriculeze în rmn. Iar dacă se va produce un astfel de fenomen, vor avea de pierdut toţi, prin nesiguranţă în trafic şi impozite rutiere neachitate”, susţine Vieru.

„E prerogativa poliţiei”

„Persoanele nu pot fi pedepsite numai în cazul în care au intrat o dată în vizorul camerelor şi s-au întors înapoi în regiunea transnistreană, fără a mai reveni. Vorbim de cazuri particulare, când ei nu se mai întorc în partea noastră. Nu putem să le trimitem scrisori. Dacă e vorba de cetăţeni care au viza de reşedinţă în mun. Chişinău, nu este o problemă”, susţine Dan Chiriţa, şeful serviciului tehnologii informaţionale şi managerul proiectului de supraveghere video şi controlul traficului.

Totuşi, întrebat cum pot fi pedepsiţi şoferii care au înregistrate maşinile în regiunea transnistreană, pentru că R. Moldova nu are acces la baza de date din rmn, acesta a menţionat că „este prerogativa poliţiei. Identificarea persoanei se poate face şi prin alte metode. Documentarea în absenţa contravenientului este posibilă după identificarea persoanei care a încălcat. Identificarea persoanei se face de către colaboratorul de poliţie, care ştie cum să facă acest lucru. Dacă ei nu pot să identifice persoana? Prescripţia răspunderii contravenţionale este de trei luni de zile, la momentul actual, cu părere de rău. Dacă în această perioadă nu se depistează proprietarul, atunci el nu poate fi pedepsit”, admite Chiriţa, care susţine că „evident există asemenea cazuri când a expirat termenul de prescripţie, dar ele nu sunt aşa de multe”.

Solicitat de ZdG, Ion Bodrug, şeful Inspectorarului General de Poliţie, iniţial, a încercat să ne explice că ar fi posibil de depistat şoferii de la volanul unor maşini înregistrate în regiunea transistreană. Ulterior, însă, a renunţat. „Persoana se plimbă cu maşina pe aici? Şi ce dacă e înregistrată în regiunea transnistreană? Dacă persoana nu va achita…. Vom vedea. Vom stabili cumva. Vom face aici, pe intern, proceduri”, a precizat Bodrug. Dan Chiriţa afirmă că, pe teritoriul R. Moldova, circulă circa 100 de mii de maşini cu numere transnistrene.

90 de mii de încălcări

Menţionăm că proiectul privind implementarea sistemului de monitorizare a traficului rutier şi ordinii publice este susţinut de către guvernul Chinei, care încă în 2011 a oferit R. Moldova un grant de 2,7 mln de USD. Proiectul a prins, oficial, viaţă pe 26 decembrie 2013, după mai multe încercări eşuate. Până în 2015 se preconizează de instalat camere video în peste 250 de intersecţii din mai multe regiuni ale ţării.

„În general, sistemul funcţionează ca şi în toată lumea. La momentul actual, de pe 15 ianuarie avem circa 90 mii de încălcări procesate. Acum ele sunt în regim de testare. Fiind în acest regim, se remit doar înştiinţări celor care au încălcat. Ne limităm la observaţii, nu aplicăm amenzi. Ele, amenzile, vor fi aplicate pentru încălcările care vor fi procesate de la 1 sau de la 2 februarie”, promite Dan Chiriţa. Anterior, în presă s-a vorbit şi despre faptul că programul are probleme în depistarea numerelor de înmatriculare ale maşinilor care conţin literele Q şi W. „Această problemă nu a existat niciodată. Problema a fost tratată incorect de mass-media”, spune Chiriţa.

Sursa: Ziarul de Gardă


Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.