Rata șomajului înregistrată în Republica Moldova anul trecut constituie 4,9%, fiind în creștere cu un procent comparativ cu anul 2014. În total peste 62 de mii de persoane au fost afectate de șomaj în anul 2015, numărul pesoanelor neîncadrate în câmpul muncii crescând cu peste 14 mii.
Conform datelor Biroului Național de Statistică (BNS), rata șomajului înregistrat în rândul bărbaților (6,2%) este mai mare decât în rândul femeilor (3,6%). De asemenea, persoanele din mediul urban sunt mai afectate de șomaj decât cele din mediul rural. Astfel printre locuitorii orașelor se înregistrează o rată a șomajului de 6,4%, în timp ce printre locuitorii satelor – 3,5%.
Tinerii de asemenea sunt afectați de acest fenomen. Rata șomajului înregistrată printre persoanele cu vârsta cuprinsă între 15-29 de ani fiind de circa 10%.
În cadrul sondajului realizat de către BNS în anul 2015 circa 10 mii de persoane s-au declarat descurataje de a-și mai găsi un loc de muncă, această cifră fiind într-o ușoară scădere comparativ cu anul precedent (13,8 mii de persoane).
Cifra persoanelor declarate ca fiind plecate la muncă peste hotare sau în căutarea unui loc de muncă în afara țării s-a micșorat nesemnificativ de la cca 341 de mii în 2014, la aproximativ 325 de mii în anul 2015. Potrivit datelor BNS, cca 65% din totalul acestora o constituie bărbații. De asemenea, cca 69% din totalul persoanelor plecate la muncă peste hotare provin din mediul rural.
Datele prezentate au fost obţinute în cadrul cercetării „Ancheta Forţei de Muncă”, desfăşurată în anul 2015 pe un eşantion de 28 800 de adrese.
Sursa: realitatea.md