refugiatiConform unui raport realizat de ONU, numărul refugiaţilor ucraineni a depăşit 200.000.

Conform datelor prezentate de Moscova, numărul refugiaţilor este mult mai mare. Zilnic, între 500 şi 2.000 de locuitori din sud-estul Ucrainei trec graniţa în Rusia, salvându-se de bombardamente şi tirurile de artilerie. Autorităţile ruse îi ajută să-şi găsească o locuinţă şi un loc de muncă.

Taberele pentru refugiaţi, care sunt plasate în apropiere de graniţa dintre Rusia şi Ucraina, devin tot mai mari. Conform informaţiilor recente, în aceste tabere se află circa 35.000 de refugiaţi din sud-estul Ucrainei. Majoritatea refugiaţilor se află în Crimeea şi regiunea Rostov. Zilnic, sute de oameni sunt transportaţi de avioane ce aparţin Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă şi de autobuze în alte regiuni din Rusia, în principal în regiunile Centrală, Nord-Caucaziană, Sudică şi Privoljie.

Rusia acţionează în deplină conformitate cu Convenţia Internaţională privind statutul refugiaţilor. Formal, în conformitate cu această convenţie, în unele cazuri Rusia ar putea să refuze să acorde azil. Însă asemenea cazuri nu există şi puţin probabil că vor fi în viitor, menţionează Vladislav Orşev, expert în drept internaţional.

„Rusia nu a refuzat niciodată să ajute oameni care consideră că sunt expuşi pericolelor. Cu atât mai mult, asemenea probleme nu intervin în cazuri asemănătoare cu situaţia din Ucraina”.

În sudul Rusiei, în ţinutul Krasnodar, au găsit adăpost peste 20.000 de refugiaţi ucraineni, dintre care fiecare al treilea este un copil. Majoritatea dintre ei au fost primiţi de rude şi prieteni. Unii au plecat mai departe, spre Siberia şi Extremul Orient. De exemplu, regiunea Tiumen a primit peste 2.500 de refugiaţi din Doneţk şi Lugansk. Actele necesare se întocmesc foarte repede, ei sunt ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă. Peste 2.000 de tineri au depus actele necesare pentru înscrierea la facultăţi din Rusia, mulţi dintre ei au fost admişi.

Occidentul nu a vrut să recunoască existenţa refugiaţilor din zonele unde autorităţile de la Kiev efectuează operaţiunea punitivă din sud-estul Ucrainei. Însă ONU a fost nevoit să publice cifre. Potrivit organizaţiei, circa 100.000 de persoane au părăsit Ucraina, aproximativ tot atâtea persoane sunt „refugiaţi interni”, care s-au mutat din locurile natale în alte regiuni din Ucraina. Serviciile de migraţie din Rusia prezintă alte cifre: de la începutul conflictului, peste 730.000 de ucraineni au sosit pe teritoriul Rusiei. O asemenea diferenţă de cifre poate fi explicată prin faptul că mai sunt destule persoane care nu au primit deocamdată documentul care confirmă că au statut de refugiaţi.

Sursa: http://romanian.ruvr.ru/