Selectați pagina

Numărul instituţiilor cu funcţii de control se va reduce

Numărul instituţiilor cu funcţii de control se va reduce

MoldovaDin 33 de instituții de control existente în prezent, vor rămâne doar 11, precum şi 5 regulatori independenţi, transmite IPN cu referire la modificările şi completările în actele legislative în vigoare, în special la Legea privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător, aprobate de Guvern.

Scopul reformei organelor cu funcții de control este diminuarea poverii administrative asupra mediului de afaceri, eliminarea situațiilor de abuz, eficientizarea și transparentizarea controlului de stat.

„Prin acest proiect se reduce numărul entităților cu funcţii de control, se asigură predictibilitate şi transparență în efectuarea controalelor de stat, care nu mai lasă loc pentru corupţie”, a menţionat premierul Pavel Filip.

Reforma sistemului controalelor de stat a fost începută acum câteva luni prin instituirea moratoriului asupra controlului de stat şi aprobarea amendamentelor la procedurile de control. Prin aceste modificări și completări este inițiată și reforma instituțională care vizează toate organele cu funcții de control în domeniul activităţii de întreprinzător. Comunitatea de afaceri a susținut și a apreciat pozitiv proiectul care are potențial considerabil de îmbunătățire a mediului de afaceri.

O inovație a reformei sunt reguli mai dure pentru cei care inițiază și efectuează controlul, dar și sancționarea dură a acestora, inclusiv cu amendă, în caz de abuzuri. O altă novație ar fi crearea Consiliilor de soluționare a disputelor în cadrul tuturor organelor de control, cu implicarea reprezentanților comunității de afaceri.

Totodată, reforma presupune comasarea organelor de control după domeniile specifice și tipurile de riscuri, cu o transparență a planurilor anuale de controale, cu un proces continuu de analiză și evaluare a riscurilor, fiind excluse chiar cele mai mici dublări a ariilor de competență.

Proiectul de lege privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător urmează a fi transmis Parlamentului spre examinare şi adoptare.

Sursa: http://www.cuvintul.md/

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii