Selectați pagina

Numărul elevilor din școli, în continuă scădere. Anul acesta în clasa I vor merge cu 2000 de copii mai puțin, comparativ cu anul trecut

Numărul elevilor din școli, în continuă scădere. Anul acesta în clasa I vor merge cu 2000 de copii mai puțin, comparativ cu anul trecut

copilAnul acesta în clasa I vor merge cu circa 2000 de copii mai puțin comparativ cu anul trecut. Numărul copiilor înscriși până în prezent este de aproximativ 33 mii de viitori elevi.

Solicitat de IPN, şeful Direcţiei învăţământ preuniversitar din cadrul Ministerului Educaţiei, Valentin Crudu, a explicat scăderea numărului de elevi, în primul rând, prin factorul demografic.

Acesta susține că chiar dacă numărul în scădere al elevilor este influenţat şi de faptul că familiile pleacă peste hotare, cauza principală este totuşi natalitatea scăzută. Cu mai mulţi ani în urmă, erau în jur de 45 de mii de elevi care veneau în clasa întâi, iar astăzi numărul acestora a scăzut cu aproape 30%.

Totuși cifra exactă a copiilor care vor merge anul acesta în clasa I va fi cunoscută abia către mijlocul lunii septembrie, deoarece mai întâi s-au înregistrat copiii care au împlinit vârsta de șapte ani, iar ulterior, în funcție de numărul locutilor dispnibile, vor fi înscriși și copiii care au câte șase ani.

Toţi elevii care merg în clasa I vor primi în dar abecedarul. În acest sens, din buget s-au alocat 1,6 milioane de lei. De regulă, autorităţile pregătesc o rezervă de abecedare, pe motiv că există fluctuaţii de migraţi şi numărul elevilor ar putea creşte.

În 2015, în clasa I au mers aproape 35 de mii de elevi, dintre care peste 28 de mii, în instituţii cu predare în limba română.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *