Selectați pagina

Numărul de medicamente autorizate a scăzut drastic în 2016

Numărul de medicamente autorizate a scăzut drastic în 2016

Medicamente-periculoase-chisinauUn comunicat de presă al Guvernului scoate la iveală o scădere abruptă a numărului de medicamente autorizate.

Astfel în luna august, în Nomenclatorul de stat erau înregistrate 4.400 de medicamente şi aceasta graţie autorizării în această lună a 300 de produse farmaceutice noi, scrie Mold-street.com.

În acelaşi timp datele Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM) arată că de la începutul acestui an numărul medicamentelor autorizate a scăzut cu circa 22%, iar faţă de nivelul de la finele anului 2014, scăderea este cu aproape 29%.

Astfel dacă la 1 ianuarie 2015, în  Nomenclatorul de stat erau înregistrate 6.193 denumiri de medicamente, apoi la 1 ianuarie 2016 – 5.680 denumiri de medicamente, cu 513 produse mai puține. Ca urmare de pe piaţă au dispărut numeroase produse farmaceutice, multe din care esențiale, eficiente și de înaltă calitate.

Potrivit Agenţiei Medicamentului procesul de autorizare a medicamentelor (autorizare primară, autorizare repetată) poartă un caracter ciclic, iar numărul medicamentelor autorizate primar sau repetat variază de la un an la altul.

Totuşi o lună în urmă administraţia Agenţiei susţinea că a identificat cauzele principale ce au dus la dispăriţia din farmaciile din Moldova a zeci şi sute de medicamente esențiale, eficiente și de înaltă calitate.

Primul motiv este expirarea Certificatului de înregistrare a medicamentului, după care urmează expirarea termenului de valabilitate a prețului de producător, iar ultima cauză este lipsa de inițiativă din partea depozitelor farmaceutice de a importa aceste medicamente

În acelaşi timp premierul Pavel Filip continuă să se arate nemulţumit de situaţia de pe piaţa farmaceutică. Astfel el a cerut ca până la sfârşitul lunii septembrie să fie aprobată şi publicată o nouă listă a medicamentelor compensate şi să fie implementat mai activ Planul de acţiuni pentru soluţionarea problemelor în domeniul farmaceutic.

Într-un comunicat de presă remis de executiv se menţionează că unul din cele mai importante scopuri a Planului a fost majorarea cu 50% a listei medicamentelor compensate de stat.

Premierul a atenţionat că obiectivul principal al echipei guvernamentale în acest domeniu este să fie asigurată ordine pe piaţa medicamentelor şi cetăţenii să beneficieze de acces mai liber la medicamente calitative şi la preţuri rezonabile.

Totodată pentru a soluţiona unele probleme legate de formarea şi înregistrarea preţurilor la medicamente, premierul a solicitat să fie delimitate clar atribuţiile Ministerului Sănătăţii şi ale Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale pentru a nu exista blocaje. În acest sens urmează a fi aprobat un proiect de lege.

De notat că în primele şapte luni ale acestui an preţul medicamentelor s-a majorat cu doar 0,6%, în luna iulie înregistrându-se o rata zero a inflaţiei.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке