Selectați pagina

Nu vom mai fi obligați să facem radiografia pulmonară anuală

Nu vom mai fi obligați să facem radiografia pulmonară anuală

RadiografieDe la 1 ianuarie 2015 va fi interzisă radiofotografia ca metodă radiologică utilizată pentru depistarea activă a tuberculozei.

Totodată, pentru a descoperi tuberculoza pulmonară și pentru reducerea pericolului de expunere la radiațiile ionizante se va efectua radiografia pulmonară standard (digitală și convențională) în mod obligatoriu numai grupurilor de risc sporit de îmbolnăvire cu tuberculoză, informează MedNews.

În plus, va fi creată Lista grupurilor cu risc sporit de îmbolnăvire de tuberculoză care va trece obligatoriu radiografia pulmonară standard. Din grupul de risc fac parte copiii și adulții care au contactat cu pacienții de tuberculoză pulmonară, depistați în cadrul anchetei epidemiologice, persoanele cu urmări post tuberculoase, cele cu infecția HIV, persoanele cu imunitate compromisă, care fac tratament imunosupresiv și pacienții cu afecțiuni psihice din colectivități, cu ocazia internării. În alte cazuri, examinarea radiografică pentru a depista tuberculoza pulmonară este interzisă.

Totodată, radiografia pulmonară este indicată pentru depistarea tuberculozei în cazul în care simptomele de tuse durează mai mult de două săptămâni, când există eliminări de sânge prin tuse, se înregistrează pierderea greutății, febră sau transpirații nocturne. Instituțiile medico-sanitare vor asigura examenul radiografic pulmonar profilactic anual doar a persoanelor incluse în liste.

Sursa: http://stirilocale.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii