Cu harul lui Dumnezeu, îți vei câștiga adevărata libertate: vei avea putere asupra minții tale – nu evenimentele din afară. Realizează acest lucru și vei găsi putere.

Nu mai pierde timp pentru a discuta despre ce ar trebui să fie un om bun. Fii unul.

Este crucial pentru a avansa să fiu mulțumitor lui Dumnezeu pentru strămoșii mei și să-mi amintesc ceea ce m-au învățat.

De la bunicul meu Verus am învățat moravuri bune și guvernarea temperamentului meu.

Din reputația și amintirea tatălui meu, modestia și un caracter bărbătesc.

Din partea mamei mele, evlavie și bunăvoință și abstinență, nu numai din faptele rele, ci chiar și din gândurile rele; și mai departe, simplitatea în modul meu de a trăi, departe de obiceiurile celor bogați.

De la străbunicul meu, să nu fi frecventat școlile publice și să fi avut profesori buni acasă și să știu că pentru astfel de lucruri un om ar trebui să cheltuiască din destul.

De la guvernatorul meu, să nu fiu nici cu un partid – nici cu cel verde, nici cu cel albastru la jocurile din Circ și nici un partizan al lui Parmularius sau Scutarius la luptele gladiatorilor; de la el, de asemenea, am învățat rezistența în timp a muncii, să vreau puțin și să lucrez cu propriile mele mâini și să nu mă amestec în treburile altora și să nu fiu gata să ascult calomnia.

Bazat pe Marcus Aurelius (text bazat pe notele lui care nu au fost scrise niciodată pentru a fi publicate)