Proiectul noii biserici a Sfântului Mucenic Ignatie Teoforul

La Moscova urma să fie construită o biserică în stil futurist, cu un zid de sticlă cu vedere la râul Setun, scrie russian.rt.com pe 20.07.2019.

Comitetul de arhitectură și urbanism al orașului Moscova notează că Biserica Sfântului Mucenic Ignatie Teoforul va putea găzdui 500 de oameni. Angela Moiseeva, unul dintre arhitecții proiectului, a declarat pentru RT că construirea bisericii într-un stil modern a fost decisă de starețul său ieromonah Ionah (Golov). Arhitectul șef al Moscovei, Sergey Kuznetsov, consideră că proiectul se va încadra perfect în imaginea orașului. Doar că biserica nouă ar avea niște particularități:

„Biserica  se va încadra perfect în oraș. Ideologia în acest moment este de așa natură încât este necesară crearea de obiecte vizate, astfel încât oamenii să aibă o asociere a zonei lor cu arhitectura interesantă. Una dintre caracteristicile sale va fi peretele estic din sticlă, de care se alătură altarul. Prin geam, enoriașii vor putea vedea peisajul din valea râului Setun”, a spus Kuznetsov.

Proiectul bisericii în stil avangardist , cu hramul Sf. Ignatie Teoforul

Potrivit arhitectului Dzhabrailov, construcția va diferi de majoritatea bisericilor, caracterizându-se prin laconism și minimalism. Fațada este planificată să fie acoperită cu dale de beton din fibră de sticlă, acoperișul și cupola cu fibră de sticlă, iar crucea de pe cupolă va fi iluminată. Altarul va fi separat de spațiul principal doar printr-o barieră de altar joasă și nu va fi ascuns.

 

Proiectul bisericii în stil avangardist, cu hramul Sf. Ignatie Teoforul

Lăcașul  poate găzdui 500 de persoane. Potrivit lui Lizunov, proiectul va fi prezentat la Faith & Form Awards.

Biserica Ortodoxă Rusă urma să se pronunțe cu privire la acest proiect.

Proiectul noii biserici a Sfântului Mucenic Ignatie Teoforul

Însă, site-ul locasuriortodoxe.ro, pe data de 05 august 2019, anunță că: „Proiectul ridicării unei biserici cu o arhitectură avangardistă în Moscova a fost respins”.

Cităm știrea:

Patriarhia Moscovei a criticat și respins proiectul ridicării unei biserici cu o arhitectură neconvențională în Moscova, care ar fi urmat să fie închinată Sfântului Ignatie Teoforul. 
Proiectul câștigase recent concursul internațional „Faith & Form Awards”, remarcându-se prin simplitatea formelor, absența decorațiilor obișnuite pentru o biserică, iconostasul fiind proiectat aproape complet pentru a fi realizat  din sticlă. Autorii proiectului declaraseră că modelul acestei biserici avangardiste ar fi fost Biserica Schimbarea la Față a Mântuitorului, din Novgorod, construită în secolul al XIV-lea. Într-un interviu acordat radioului „Ecoul Moscovei”, Pr. Leonid Kalinin, șeful consiliului de experți ai Bisericii Ortodoxe Ruse în domeniul artei bisericești, arhitecturii și restaurării, a subliniat că „Biserica este absolut deschisă” când apar noi abordări și idei, „dar conștiința formată de secole nu trebuie distrusă de forme spontane neatinse de timp”.
Nu prea se potrivește acest proiect al noii biserici pentru ceea ce zicea Sf. Ioan Gură de Aur că reprezintă Biserica din punct de vedere duhovnicesc:
,,Da, Biserica este un spital duhovnicesc și se cade ca aceia care vin aici să primească leacuri potrivite, să le pună pe rănile lor și așa să plece acasă.”