Selectați pagina

Noul regulament de înmatriculare a autovehiculelor şi remorcilor, publicat în Monitorul Oficial

Noul regulament de înmatriculare a autovehiculelor şi remorcilor, publicat în Monitorul Oficial

Noul regulament privind înmatricularea automobilelor şi a remorcilor a fost publicat vineri, 4 august, în Monitorul Oficial, transmite IPN. Potrivit regulamentului, proprietarii de vehicule sunt obligaţi să solicite înmatricularea lor înainte de a le pune în circulaţie.

Dacă proprietari ai vehiculelor sunt persoane ce nu au împlinit vârsta de 14 ani, operaţiunile de înmatriculare se efectuează în numele lor la cererea părinţilor, adoptatorilor sau tutorilor, iar în cazurile în care proprietari sunt persoane cu vârsta de la 14 la 18 ani, solicitările vor veni din partea lor personal cu încuviinţarea părinţilor, adoptatorilor sau a tutorilor.

Vehiculele importate în Republica Moldova se înmatriculează pe numele persoanelor juridice şi fizice pentru care au fost eliberate documentele vamale. Restricţia nu se va extinde asupra vehiculelor importate de către agenţii economici care au ca gen de activitate comercializarea vehiculelor. Restricţia nu se va extinde şi asupra vehiculelor importate de către persoanele fizice şi transmise soţilor, copiilor şi părinţilor sau întreprinderilor ai căror fondatori sunt.

Pentru vehiculele aflate în regim vamal de admitere temporară perioada de înmatriculare temporară nu poate depăşi termenul-limită acordat de autoritatea vamală sau durata dreptului de şedere de care beneficiază cetăţenii străini. Nu vor putea fi înmatriculate în Republica Moldova autovehiculele şi remorcile care la introducerea în Republica Moldova nu au fost plasate în niciun regim vamal sau destinaţie vamală.

Pentru a înmatricula permanent sau temporar automobilul solicitantul va trebui să prezinte o cerere, documentul care atestă dreptul de proprietate asupra autovehiculului sau remorcii, actul de identitate, dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice şi dovada plăţii taxei pentru folosirea drumurilor, copia documentului de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule, în termenul de valabilitate al acestuia.

Regulamentul vine ca o modificare a Hotărârea Guvernului „ Cu privire la reorganizarea Sistemului informaţional automatizat de căutare „Automobilul” în Registrul de stat al transporturilor şi introducerea testării autovehiculelor şi remorcilor acestora”.

Prezenta hotărâre a fost votată de Guvern pe 24 iulie curent şi intră în vigoare din momentul creării condiţiilor necesare pentru punerea în circulaţie a certificatelor de înmatriculare de tip nou, dar nu mai târziu de data de 1 martie 2018.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *