În Spania intră în vigoare legea care interzice de a plăti mai mult de 2500 de euro în bani lichizi, scrie ziarul El Mundo. Se va face excepţie doar pentru turişti, cărora li se va permite să achite sume până la 15 000 euro în bani lichizi.

În cazul în care se confirmă că cineva a achitat bani lichizi mai mult de 2 500 de euro, i se va aplica o amendă de 25% din costul sumei. Cât vor trebui să dea cei care vor avea ideea să împartă o sumă mai mare în câteva rate mai mici? De exemplu, dacă se vor achita 4 000 de euro în 2 rate, inspectorii oricum vor aplica o amendă de 1000 de euro. Care dintre cei implicaţi în afacere va trebui să achite amenda, cel care dă sau cel care primeşte banii, va hotărî Ministerul finanțelor.  În principiu, de la 19 noiembrie s-a hotărât ca ambele părţi să fie amendate. Conducerea Spaniei mizează pe faptul că locuitorii ţării se vor denunţa unii pe alţii şi în acest fel vor creşte veniturile Trezoreriei de Stat. În site-ul departamentului de impozite a apărut o diviziune specială pentru ’’cetăţenii informaţi’’. Denunţul anonim nu va fi posibil. Dacă se va adresa cineva cu această problemă, va trebui să prezinte buletinul de identitate  şi alte documente.

Noua lege intră în compexul de măsuri prevăzute pentru lupta cu escrocheria financiară. Interzicerea de a plăti sume mari cu bani lichizi a fost planificată cu 3 luni în urmă, dar aplicarea ei s-a amânat în favoarea veniturilor micului comerţ.

În Madrid se aşteaptă ca introducerea noii legi să ajute la reducerea schimburilor de bani pe ’’piaţa neagră’’şi la mărirea veniturilor bugetului de stat.

Această realizare este cea mai ambiţoasă măsură, luată în lupta cu escrocheria financiară, din istoria democraţiei spaniole, accentuează în Ministerul finanțelor al Spaniei.

Traducere pentru Aparatorul după El Mundo.