Selectați pagina

Noua lege va obliga autorităţile să facă schimb electronic de date

Noua lege va obliga autorităţile să facă schimb electronic de date

Legea cu privire la schimbul de date și interoperabilitate, care prevede ca autoritățile să fie obligate să facă schimb electronic de date, va fi publicată mâine în Monitorul Oficial. Documentul va reglementa schimbul electronic de date, resursele informaționale și procedura de acordare a accesului la registrele și bazele de date de importanță națională pentru toate entitățile publice, scrie bizlaw.md

Platforma de schimb de date MConnect, implementată în acest scop de către Agenția de Guvernare Electronică, va facilita schimbul electronic de date în timp real între autoritățile administrației publice, fără a solicita date de la cetățeni și mediul de afaceri sub formă de certificate, rapoarte etc. Aceasta permite crearea cadrului necesar pentru optimizarea, reingineria și digitizarea serviciilor publice, dar și implementarea principiului ghișeului unic.

În baza cererilor de conectare la platforma de interoperabilitate, participanții la schimbul de date vor avea roluri simultane de furnizor și consumator de date.

Evenimentele legate de schimbul de date sunt jurnalizate în MLog. Astfel, prin intermediul MLog se va duce o evidență și se va monitoriza schimburile de date, pentru asigurarea regimului corespunzător de securitate, în conformitate cu legislația privind protecția datelor cu caracter personal și alte regimuri speciale de date.

Platforma de interoperabilitate este pe deplin funcțională în regim de producție și este utilizată pentru schimbul automatizat de date între mai multe autorități și instituții publice. Până în prezent, circa 100 de proiecte de integrare cu platforma de interoperabilitate au fost deja inițiate, asociate la 35 de entități, care deja aplică cu succes metoda schimbului electronic de date în timp real.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *