Selectați pagina

Noua dictatura a tolerantei si toleranti intoleranti

Noua dictatura a tolerantei si toleranti intoleranti

Iubiti credinciosi,

Dupa cum stiti atitudinea Bisericii celei Una, Sfinte, Sobornicesti si Apostolesti fata de extremism, fanatism, fata de violenta, fata de fortarea vointei, fata de inrobirea constiintei prin frica si constrangere, fata de crima si fata de orice forma de violenta si injurie, fata de indemn la ura si dispret este una dezaprobatorie.
Dumnezeu spune ” daca cineva vrea sa-Mi urmeze, sa se lepede de sine,sa-si ia Crucea sa si sa-Mi urmeze Mie” Dumnezeu insusi respecta vointa omului ceea ce arata ca omul este un partener de dragoste al lui Dumnezeu si nu un sclav fara vointa proprie.
Cum se defineste fanatismul religios? Fanatismul religios insemna fortarea celorlalti sa creada ce crezi tu prin constrangere psihologica, fizica, prin violenta si injurie.
Extremismul si fundamentalismul insemna ura fata de ceilalti care nu cred ca tine, impunera credintei tale celorlalti, descurajarea gandirii libere si constiente, descurajarea prin constrangere a vointei si a cugetarii.
Biserica Ortodoxa infiereaza orice forma de constrangere si ura, de crima impotriva unamitatii, infiereaza ura de rasa, de credinta si de orientare sexuala.

Este infierat de catre Biserica Ortodoxa genocidul facut asupra poporului evreu.

In seculul al XX-lea poporul evreu a trait o teribila tragedie, pe care cuvintele nu o pot descrie. Holocaustul, cu milioanele sale de victime jertfite unei ideologii inumane, nazistii au ucis in masa pe evrei, dar si alte grupuri etnice. Este infierat deasemenea genocidul comunist ce a dat un numar de victime apreciat, de catre unii autori, la suta de milioane, apoi genocidul din Armenia, genocidul din Pont,unde a fost exterminata populatia greceasca de acolo. Sa nu uitam insa si de genocidul facut prin avort de care asa zisele mame in care sute de milioane de suflete au fost trimise in iad, nedandu-li-se nici macar sansa de a respira pe pamant….
Biserica Ortodoxa are constiinta de Sine cum ca este exclusiv singura Biserica de pe acest pamant si prin anateme aseaza granita Ei in raport cu toate celelalte culte si denominatiuni asa zis crestine, dar si fata de ideologii si gandiri ce nu sunt in acord cu gandirea Bisericii in Duhul Sfant.
De aceea Biserica lui Hristos nu tolereaza alta invatatura, considerand toate celelalte religii drept mincinoase si inselatoare si de provenienta demonica.
Dar nu constrage pe nimeni sa imbratiseze Biserica.
Dupa gandirea “politically correct”‘ “toleranta”si relativista ce se propaga ca o noua ideologie impusa cu forta, Hristos prin Evanghelia Sa este fundamentalist, exclusivist si intolerant : Eu sunt Calea, Adevarul si Viata, toti cei care au venit inaintea Mea sunt furi si talhari, Cine nu va crede si nu se va boteza se va osandi, cine nu aduna cu Mine risipeste, daca cineva va da o alta invatatura decat cea pe care v-am dat-o sa fie anatema, etc.
Biserica lui Hristos este prin excelenta intoleranta fata de pacat si erezie, insa este iubitoare fata de omul cazut in erezie si pacat.

Biserica spune tuturor Adevarul care este vesnic, iar fuga de Adevar insemna iadul.

Adevarul Bisericii Ortodoxe, in orice sistem de referinta s-ar afla, ramane neschimbat: Cerul si pamantul vor trece dar cuvintele Mele nu vor trece.
Adevarul Hristos care este Unul si Unic, asa cum si Biserica intemeiata de El este Una si Unica. Iar cine imbratisaza acest Adevar se mantuieste prin integrarea lui in Biserica lui Hristos prin lepadarea de erezie, prin botez si prin Impartasirea continua(in fiecare Duminica) cu Trupul si Sangele lui Hristos.
Toti oamenii sunt bineveniti sa imbratiseze in mod liber Biserica si invatatura lui Hristos,
Biserica este formata din pacatosi pocaiti. Toti sunt primiti: homosexuali si lesbiene, africani, americani, chinezi, indieni, evrei si arabi, bogati si saraci, criminali, politicieni sau bancheri, oameni cu nevoi speciale, eretici, inchinatori la idoli sau satanisti, toti sunt chemati la Hristos si la Biserica Lui cu conditia de a se lepada de patima si de erezia lor, de credinta lor stramba si a imbratisa intru totul credinta Bisericii.
Biserica nu accepta filetismul si nationalsmul exacerbat, nici gandirea legionaroida intolerant-nationalista. Este impotriva crimei si a oricarei forme de ura. Biserica insemna dragoste autentica. Oricine poate deveni Cetatean al Imparatiei Cerurilor prin Botezul ortodox.
Dupa cum se stie in Imperiul Roman exista Pax Romana in care erau tolerate absolut toate religiile cu singura conditie de nu fi exclusivisti, de a nu-i considera pe ceilalti ca fiind in gresala. De aceea singura religie persecutata in Imperiul Roman era Biserica Crestina, iar crestinii erau trimisi la moarte cumplita pentru ca erau intoleranti cu idolatria si aveau convingerea unicitatii Adevarului, inademnadu-i pe ceilati sa se lepede de idoli. Dar acesta nu insemna ca ii urau pe inchinatorii la idoli, din contra, ii iubeau si le spuneau ca sunt in gresala, fara insa sa-i constraga, fara insa sa se manifeste cu ura sau cu violenta, ci intotdeauna Biserica intelegea sa lase libertatea de alegere a fiecaruia, dar nu lasandu-i in intuneric ci spunandu-le Adevarul. Iata ca istoria se repeta si avem azi un nou soi de Pax Romana in care daca tu crezi ca faci parte din Unica detinatoare a Adevarului esti persecutat si infierat, calcandu-se in felul acesta dreptul fundamental al omului de a se exprima liber. Aceasta ideologie a tolerantei este defapt o noua dictatura pozitiva, adica o impunere cu forta a asa zisului bine, care nu se deosebeste cu nimic de Pax Romana.

protoprezbiter Matei Vulcanescu
Biserica Panaghia Odighitira, Pireu

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *