Selectați pagina

Nou test balistic efectuat de Coreea de Nord. Racheta a căzut în Marea Japoniei

Nou test balistic efectuat de Coreea de Nord. Racheta a căzut în Marea Japoniei

Coreea de Nord a lansat duminică o rachetă balistică din apropierea coastei de vest și a graniței cu China. Racheta a zburat aproximativ 700 de kilometri și a căzut în Marea Japoniei. Japonia, care a protestat ferm față de acest test balistic, spune că s-ar putea să fie vorba despre un nou tip de rachetă.

Lansarea a avut loc la ora locală 5:27, din regiunea Kusong, la nord-vest de Phenian.  Racheta, de tip neidentificat, a parcurs o traiectorie de aproximativ 700 de kilometri. Oficiali japonezi, scrie Agerpres, au afirmat că zborul a durat aproximativ 30 de minute, iar racheta a căzut în mare, în afara zonei economice exclusive a Japoniei.

Comandamentul SUA din Pacific a confirmat lansarea, dar a precizat că NORAD — centrul nord-american de apărare aerospațială — a ajuns la concluzia că racheta nu a reprezentat o amenințare pentru America de Nord. Traiectoria rachetei, care s-a încheiat în Marea Japoniei, „nu a corespuns unei rachete balistice intercontinentale”, se arată un comunicat al comandamentului american.

Noul președinte sud-coreean Moon Jae-in — fiu al unui refugiat nord-coreean – a convocat o ședință de urgență a Consiliului de Securitate Națională, pentru a analiza evenimentul.

Guvernul japonez a înaintat un protest Phenianului, considerând că lansarea unei rachete balistice constituie o încălcare de către Coreea de Nord a rezoluțiilor ONU.

În urmă cu două săptămâni, o rachetă nord-coreeană s-a prăbușit la numai câteva minute de la lansare.

În ultimele două luni, Coreea de Nord a efectuat patru teste cu rachete balistice, toate nereușite.

De la începutul anului, Phenianul a testat diferite tipuri de proiectile, într-un ritm fără precedent, observă Reuters. Experții în armament consultați de agenție cred că testele au dus, totuși, la unele progrese tehnice.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *