Selectați pagina

Noi presiuni: in Lavra Poceaev ar putea sluji si… schismaticii si uniatii

Noi presiuni: in Lavra Poceaev ar putea sluji si… schismaticii si uniatii

poceaevConsiliul Regional din Ternopol, Ucraina, solicită Președintelui Poroșenko, ca Lavra Poceaev sa fie considerata din nou domeniu național, pentru a permite schismaticilor si uniatilor sa oficieze slujbe in acest sfant lacas, dupa cum aflam din surse proprii, care semnaleaza un raport al Uniunii locale a Jurnalistilor Ortodocsi.

Consiliul Regional al Ternopol a adresat Președintelui ucrainean Poroșenko și Cabinetului de Miniștri al Ucrainei o solicitare, prin care se urmareste ca Lavra Poceaiev sa capete statutul de domeniu național. Cei 54 de membri ai Consiliului, prezenți în sală, au votat în favoarea acestei propuneri.

Membrii Consiliului Regional din Ternopol au cerut anularea deciziei adoptate în 2003, privind “excluderea din domeniul național a clădirilor istorice și arhitecturale ale Lavrei Adormirii Maicii Domnului, din Poceaev”, și transmiterea proprietatii catre stat, pentru ca, in viitor, reprezentanții celorlalte Biserici – ai grupărilor schismatice și uniatilor (greco-catolici) sa aiba posibilitatea sa oficieze slujbe in acest sfant lacas.

“Vrem să trecem in proprietatea statului acest lacas sfânt, și apoi, printr-o competiție deschisă pentru dreptul de utilizare a anumitor clădiri, sa dam posibilitatea altor Biserici, inclusiv Bisericii Greco-Catolice, sa “oficieze slujbe”, a declarat membrul Consiliului Regional al Ternopol, din partidul UKROP, Andrei Tibulschi.

Sfanta Lavra a Adormirii Maicii Domnului din Kiev este cel mai mare altar al Ortodoxiei ucrainene, după Lavra Kiev Pecerska.

Din 1997, Lavra are statut de stavropighie, adica depinde în mod direct de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

În 2003, Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a lasat Lavra Poceaiev la dispozitia gratuită a Bisericii Ortodoxe din Ucraina, chiar daca rămase proprietate a statului.

Sursa: Lacasuri Ortodoxe

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *