Selectați pagina

Noi majorări din cauza jafului bancar

Noi majorări din cauza jafului bancar

Se prevăd noi scumpiri ale curentului electric. Costuri de aproape 2,6 miliarde de lei vor fi incluse, în următorii patru ani, în tarifele pentru distribuția și furnizarea energiei.

Chiar de la începutul anului viitor, preţul ar urma să fie majorat cu 13 la sută. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, acest lucru este făcut pentru recuperarea integrală a devierilor financiare pe care le-au înregistrat companiile de distribuție și furnizare. Firul problemei se trage însă din anii 2014-2015, când ţara a fost zguduită de jaful din sistemul bancar. 

După decizia Guvernului de asumare a răspunderii pentru legea care prevede convertirea în datorie de stat a garanțiilor acordate celor trei bănci falimentate, iată că o altă bombă financiară urmează să lovească în cetățenii Republicii Moldova, scrie portalul mold-street.com.

Printr-o hotărâre ANRE, aprobată acum trei luni, au fost constatate mari devieri financiare la toate cele cinci companii de furnizare a energiei din republică. În total, au fost acumulate peste 2,2 miliarde de lei, însă, la această sumă, se va adăuga o rată anuală a dobânzii de 7,66 la sută.

Astfel, în decurs de patru ani, suma totală se va ridica la 2,57 miliarde de lei. Hotărârea ANRE prevede că între 1 ianuarie 2017 și 31 decembrie 2020, în primul trimestru al fiecărui an, la tarifele aprobate să fie adăugat un cuantum suplimentar. Din anexele la decizie rezultă că tariful final pentru consumatori ar putea crește din 2018 cu circa 13 la sută, dar ulterior ar putea fi şi mai mare.

Va depinde mult de evoluțiile prețurilor de achiziție, dar și de cursul monedei naționale. De notat că autoritățile riscau să plătească prejudicii uriașe furnizorilor – în primul rând Grupului Gas Natural Fenosa – dacă Ministerul Economiei nu ar fi semnat un aranjament cu aceştia. De asemenea, trebuie precizat faptul că aceste devieri de miliarde au fost acumulate în anii 2014-2015, ca urmare a creșterii preţului de import al curentului în urma deprecierii cu aproape 50 la sută a leului moldovenesc. Căderea monedei naţionale s-a produs ca urmare a jafului din sistemul bancar.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *