Selectați pagina

Noi granturi oferite de UE pentru Republica Moldova

Noi granturi oferite de UE pentru Republica Moldova

Executivul a aprobat două decizii privind iniţierea negocierilor şi aprobarea semnării Acordurilor Financiare din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, încheiate între Guvernul Republicii Moldova, Comisia Europeană şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice din România.

Primul acord prevede o asistenţă financiară sub formă de grant în valoare de 49 de milioane de euro pentru finanţarea unor activităţi care vor fi implementate de beneficiarii din Republica Moldova şi alte şapte state (România, Ucraina, Georgia, Armenia, Bulgaria, Grecia, Turcia). Conform documentului, vor fi puse în aplicare mai multe proiecte care au scopul de a îmbunătăţi nivelul de trai al oamenilor din regiunile riverane ale Bazinului Mării Negre, prin creşterea economică sustenabilă şi protecţia în comun a mediului. Acţiunile eligibile în cadrul programului ţin de promovarea afacerilor şi spiritului întreprinzător, promovarea unei politici de mediu coordonate şi reducerea prin acţiuni comune a deşeurilor maritime în regiunea Bazinului Mării Negre.

Cel de-al doilea acord, în valoare de 89 milioane de euro, este tot sub formă de grant şi prevede finanţarea activităţilor care vor fi implementate de beneficiarii din Republica Moldova şi România, pentru proiecte de dezvoltare în regiunile de frontieră între cele două state. Acestea vor conţine acţiuni comune în domeniile educaţiei, conservării şi protecţiei patrimoniului istoric şi securităţii de frontieră.

În ambele cazuri, acordurile de finanţare prevăd co-finanţarea activităţilor stipulate în proiecte din partea beneficiarilor în valoare de 10%. Acordurile urmează să fie semnate pe 12 decembrie 2016, iar după semnare vor fi ratificate de către Parlament.

Sursa: adevarul.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *