Selectați pagina

A fost aprobată o lege ce prevede noi forme de activitate pentru medicii de familie

A fost aprobată o lege ce prevede noi forme de activitate pentru medicii de familie

Medicii de familie din Republica Moldova își vor putea exercita profesia sub noi forme de activitate. Modificări în acest sens au fost aprobate astăzi în cadrul ședinței de Guvern. Proiectul prevede o nouă formă de activitate a medicilor sub formă de cabinet individual, sau sub formă de centru al medicilor de familie sau un grup de cabinete individuale de medici de familie. Totuși, medicii vor putea opta și pentru sistemul care există astăzi, scrie bani.md

În formula existentă se menționa doar posibilitatea activității independente, de facto nefiind definit clar mecanismul de realizare. În rezultat, medicii nu își puteau exercita independent profesiunea.

Oferim oportunitatea medicului de a se centra pe oferirea asitenței medicale pacientului, să-și gestioneze efficient toate resurse financiare, asigurând prioritar calitatea serviciilor medicale și contribuind și la majorarea salariului său”, menționează ministra Sănătății, Svetlana Cebotari.

Potrivit prim-ministrului Pavel Filip, această lege va fi pusă în aplicare în primul rând în zonele rurale unde nu sunt medici. Ulterior, va fi elaborat un Regulament, care va prevedea implementarea etapizată a acesteia pe tot teritoriul țării.

„Unul din elementele cheie este motivarea medicului de familie, stimularea inițiativei personale. Medicul de familie, titular al practicii medicului de familie, în contextul exercitării independente a profesiunii de medic, va fi acela care va opta liber pentru una din formele de activitate menționate”, se menționează în proiect.

Conform reglementărilor noilor forme de activitate, cabinetul individual al medicului de familie este fondat de un singur titular al practicii, iar centrul medicilor de familie este fondat de doi și mai mulți titulari. Activitatea acestor entități nu constituie activitate de întreprinzător. Angajarea asistenților medicali și altor categorii de personal se face de către fondatorul cabinetului individual al medicului de familie sau de către administratorul centrului medicilor de familie la propunerea medicilor fondatori.

Cabinetul individual al medicului de familie și centrul medicilor de familie se înregistrează de către Agenția Servicii Publice în conformitate cu procedurile privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali, cu prezentarea avizului MSMPS.

Important de menționat că, după optarea pentru o nouă formă de activitate, cabinetul individual al medicului de familie și centrul medicilor de familie își vor putea desfășura activitatea în continuare în spațiile din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, puse la dispoziție prin comodat de autoritățile administrației publice locale și centrale, ori vor putea activa în alte spații private proprii sau luate în locațiune.

De asemenea, pentru a evita abordarea diferențiată a lucrătorilor medicali ce activează în zona rurală, toți absolvenții studiilor postuniversitare de rezidențiat și ai învățământului mediu medical și farmaceutic, care acceptă activitatea în localitățile rurale, indiferent de statutul juridic al instituției în care se angajează, vor beneficia de aceleași înlesniri.

Pentru cei cu studii finanțate de la bugetul de stat, se include obligativitatea activării pentru cel puțin 3 ani după rezidențiat conform repartizării Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Proiectul de lege își propune reglementarea activității Asistenței Medicale Primare, rolului medicilor de familie, posibilitatea exercitării independentă a profesiunii de medic de familie, sporirea imaginii medicinii de familie, în special pentru tinerii specialiști, în vederea acoperirii mai bune cu medici de familie în zona rurală, sporirii încrederii pacientului în medicul său de familie, creșterii calității serviciilor medicale primare.

Modificările și completările propuse vor contribui la racordarea sistemului de asistență medicală primară la modelul european, crearea condițiilor mai atractive pentru medicii de familie, eficientizarea cheltuielilor sistemului de sănătate, sporirea gradului de inițiativă dar și de responsabilitate a medicului de familie, ceea ce va contribui la asigurarea accesului populației la servicii calitative și mai aproape de domiciliu și respectiv, la creșterea satisfacției pacienților.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *