Selectați pagina

Nivel minim de participare la alegerile din Irak: Peste 50% dintre alegători nu s-au prezentat la vot

Nivel minim de participare la alegerile din Irak: Peste 50% dintre alegători nu s-au prezentat la vot

Irakienii au dat o lovitură clasei politice pe care o acuză de corupție, scrie France 24. Alegerile legislative au fost marcate de cea mai mare rata de absenteism din 2005 încoace.

Este vorba de primul scrutin parlamentar după victoria forțelor irakiene asupra jihadiștilor Statului Islamic cu cinci luni în urmă. Mai mult de jumătate din cei 24,5 milioane de alegători irakieni nu s-au prezentat la secțiile de vot, într-o țară în care corupția și sectarism cauzează scepticismul cetățenilor față de clasa politică, notează sursa. Este vorba de cea mai mare rată de absenteism din anul 2005, atunci când au avut loc primele alegeri într-un sistem multi-partid.

Alegerile s-au desfășurat cu măsuri sporite de securitate din cauza amenințării jihadiste. Un polițist a fost ucis și alți cinci au fost răniți într-un incident ce a avut loc în estul țării, conform surselor locale.

Prezența la vot a constituit 44,52%. Unul dintre favoriții scrutinului este partidul actualului premier Haider al-Abadi, care se declară responsabil atât pentru victoria asupra teroriștilor, cât și pentru reprimarea aspirațiilor la independență din partea minorității kurde. Însă formațiunea lui al-Abadi se confruntă cu mai mulți concurenți în interiorul comunității șiite, ceea ce ar putea duce la fragmentarea votului, conchide sursa.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке