Selectați pagina

Nimeni neispitit nu va putea să intre în Împărăţia Cerurilor

Nimeni neispitit nu va putea să intre în Împărăţia Cerurilor

FILE DIN PATERIC
Au venit fraţi la avva Antonie zicând: spune-ne un cuvânt prin care să ne mântuim. – Aţi auzit Scriptura , vă ajunge. Iar ei: şi de la tine vrem să auzim, părinte.
– Spune Evanghelia, „Dacă te loveşte cineva peste obrazul drept, întinde-il şi pe celălalt“10(Matei 5, 39.).
– Nu putem face aşa.
– Dacă nu-l puteţi întinde şi pe celălalt, atunci răbdaţi măcar unul.
– Nici asta nu putem.
– Dacă nu puteţi nici asta, atunci măcar nu răspundeţi cu rău pentru rău.
– Nici asta nu putem.
Atunci îi spuse bătrânul ucenicului său: fă-le puţină fiertură, căci sunt neputincioşi. Şi lor le zise: dacă aia nu puteţi, aia nu vreţi, ce să vă fac? Trebuiesc rugăciuni.

***

A spus avva Antonie: va veni o vreme când vor înnebuni oameni, şi dacă vor vedea pe unul nesmintit, se vor ridica împotriva lui, zicând: aiurezi – pentru că nu va fi ca ei.

***

Se povestea că unul din bătrâni ia cerut lui Dumnezeu să-i vadă pe părinţi. Şi ia văzut pe toţi în afară de avva Antonie. Şi ia spus celui ce-i arăta:
– Unde este avva Antonie?
– În locul unde este Dumnezeu, acolo e şi el.

***

Un Bătrân a venit la chilia Awei Ioan şi l-a aflat pe acesta dormind şi un înger era de faţă şi-i făcea aer. Şi văzând aceasta, a plecat. Iar când Bătrânul s-a sculat, a zis ucenicului său: A Venit cineva aici când dormeam eu? A zis: Da, cutare Bătrân! Şi a cunoscut Awa Ioan că Bătrânul era la aceeaşi măsură cu el şi de aceea a văzut îngerul.

***

„Zis-a avva Antonie către avva Pimen : Aceasta este lucrarea cea mare a omului: greşeala lui să o pună asupra sa înaintea lui Dumnezeu şi să aştepte ispita până la răsuflarea cea mai de pe urmă. Tot acesta a zis: Nimeni neispitit nu va putea să intre în Împărăţia Cerurilor. Căci s-a zis: Ridică ispitele şi nimeni nu este care să se mântuiască.”

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Urmăritori / Pingbacks

  1. Nimeni neispitit nu va putea să intre în Împărăţia Cerurilor – File de Pateric - […] Sursa: Nimeni neispitit nu va putea să intre în Împărăţia Cerurilor | Apărătorul Ortodox […]

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.